Οι ΜΚΟ συνεχίζουν τις διασώσεις μεταναστών και αψηφούν τα ευρωπαϊκά κράτη

Το πλοίο Open Arms, 30 Ιουνίου 2018 [Toni Albir/EFE]

Ισπανική φιλανθρωπική που έσωσε 121 μετανάστες στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύθηκε τη Δευτέρα (5 Αυγούστου) να συνεχίσει τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης. Πρόκειται για την τελευταία έως τώρα ΜΚΟ που αψηφά τις κινήσεις των ευρωπαϊκών εθνών για κλείσιμο διαδρομής που εκμεταλλεύονται οι διακινητές.

Ο Oscar Camps, ο ιδρυτής της Proactiva Open Arms, κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να δεχθούν τα 121 άτομα που το πλοίο του διέσωσε την περασμένη εβδομάδα από τις ακτές της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών και άλλων 30 ανηλίκων που χρειάζονται «ιατρική και ψυχιατρική βοήθεια».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη μεταναστευτική πολιτική της», δήλωσε ο Camps στο AFP τηλεφωνικά, καθώς το πλοίο της φιλανθρωπικής, το Open Arms, βρισκόταν περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ιταλικής νήσου Lampedusa, αναμένοντας άδειά να αγκυροβολήσει σε κοντινό λιμάνι.

Διεθνή ΜΜΕ: Ο Frontex επιτρέπει την κακομεταχείριση μεταναστών

O Frontex, εθελοτυφλεί απέναντι στην κακή μεταχείριση των προσφύγων από τους φρουρούς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ τη Δευτέρα (5 Αυγούστου).

Είναι η πιο πρόσφατη ΜΚΟ που ξεκινάει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα παρά την άρνηση ευρωπαϊκών λιμένων να αποδεχθούν τους μετανάστες.

Την Κυριακή (4 Αυγούστου), ο ανθρωπιστικός όμιλος SOS Mediterranee ξεκίνησε εκ νέου τις προσπάθειες διάσωσης επτά μήνες μετά την εγκατάλειψη των επιχειρήσεων με το πλοίο του Aquarius, αποστέλλοντας τώρα το νέο πλοίο του Ocean Viking από τη Γαλλία.

Σήμερα φεύγει προς την ακτή της Λιβύης για να σώσει εκείνους που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη σε αυτή την κεντρική μεσογειακή διαδρομή, όπου μέχρι στιγμής φέτος έχουν πεθάνει 576 άτομα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Ιταλία επιτρέπει στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το Gregoretti μετά από συμφωνία με την ΕΕ

Η Ιταλία επέτρεψε σε 116 διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν από πλοίο της ακτοφυλακής την Τετάρτη (31 Ιουλίου) με την υποστήριξη του Matteo Salvini, αφότου πέντε χώρες της ΕΕ και η Εκκλησία συμφώνησαν να μοιραστούν την ευθύνη για τη φροντίδα τους.

X