Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν Συμβούλιο και Επιτροπή να αναλάβουν δράση για ανθρωπιστική στήριξη στη Λέσβο

A man with his son wait along with hundreds migrants under heavy rain outside the the Moria registration camp in the greek island of Lesbos. [Orestis Seferoglou]

Την Πέμπτη στις 11.30 (ώρα Ελλάδας), οι ευρωβουλευτές θα παροτρύνουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε στις 8 Σεπτεμβρίου το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων (ΚΥΤ) στη Μόρια, το οποίο ήδη είχε υπερβεί κατά πολύ την χωρητικότητά του των 2.000 ατόμων. Το ΚΥΤ είχε μπει σε καραντίνα για μερικές μέρες, μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ είχαν σημειωθεί και συγκρούσεις μεταξύ αιτούντων άσυλο και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επίτροπο Johansson και τη Γερμανική Προεδρία της ΕΕ πώς μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενόψει της παρουσίασης την επόμενη εβδομάδα του νέου Σχεδίου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Μεταξύ άλλων προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των συνθηκών υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο και τον καταμερισμό του βάρους μεταξύ των κρατών μελών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ το περιεχόμενο της συζήτησης.

X