Οι Δανοί άνω των 50 ετών θα κάνουν το εμβόλιο για τον COVID-19 το φθινόπωρο

«Ελπίζουμε ότι ο κορωνοϊός δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τις οικογένειες της Δανίας. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Frederiksen. [Shutterstock/LookerStudio]

Σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Δανούς άνω των 50 ετών θα προσφερθεί αναμνηστικό εμβόλιο κατά του COVID-19 αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, όπου η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές παρουσίασαν τη στρατηγική για τον κορωνοϊό για τους επόμενους μήνες.

Τα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από το COVID-19 έχουν αυξηθεί στη Δανία, εν μέρει λόγω μιας νέας υπο-μετάλλαξης της Όμικρον που ονομάζεται BA5, η οποία έχει καταστεί κυρίαρχη στη χώρα. Ως αντίδραση, η κυβέρνηση της Δανίας συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τις εθνικές υγειονομικές αρχές την Τετάρτη (22 Ιουνίου).

«Ελπίζουμε ότι ο κορωνοϊός δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τις οικογένειες της Δανίας. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Frederiksen.

Η στρατηγική αποτελεί έτσι μια προσπάθεια να προλάβουν τον κορονοϊό, με τη δανέζικη κυβέρνηση να δίνει έμφαση στη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων, θέλουν να αποφύγουν την υπερφόρτωση των νοσοκομείων, να διατηρήσουν τη δανέζικη οικονομία σε λειτουργία και να αποφύγουν το κλείσιμο και τους περιορισμούς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Søren Brostrøm, διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας της Δανίας, δήλωσε ότι η στρατηγική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού αλλάζει τώρα.

Προηγουμένως, ο στόχος ήταν να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να μολυνθούν. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει αυτό το φθινόπωρο, επειδή αποδεικνύεται ότι τα εμβόλια δεν είναι πολύ καλά στο να εμποδίζουν τους ανθρώπους να μολυνθούν – τουλάχιστον όχι με τις νέες παραλλαγές.

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από τις νέες παραλλαγές είναι ότι τα εμβόλια δεν είναι πολύ καλά στην πρόληψη των λοιμώξεων» δήλωσε ο Brostrøm, προσθέτοντας ότι είναι ωστόσο ιδιαίτερα καλά στην «πρόληψη σοβαρής νόσησης».

Έτσι, η κυβέρνηση της Δανίας θα προσφέρει τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που αντιστοιχεί σε 2,5 εκατομμύρια Δανούς. Ωστόσο, στους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι θα προσφερθεί η τέταρτη δόση από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα ισχύει για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ανοσολογικές ανεπάρκειες λόγω καρκίνου, τα άτομα που είναι πολύ υπέρβαρα ή τα άτομα με μειωμένη λειτουργική ικανότητα.

Σύμφωνα με τον Brostrøm, η απόφαση της δανικής κυβέρνησης είναι σύμφωνη με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προσφέρονται εμβόλια σε πολίτες άνω των 60 ετών.