Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούν 228 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Από τις 9 Ιουνίου, 14 γυναικοκτονίες έχουν διαπραχθεί στην Αυστρία το 2022. Οι Σοσιαλδημοκράτες κάλεσαν την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για το θέμα αυτό ήδη νωρίτερα φέτος και επανέλαβαν την έκκλησή τους την Πέμπτη (9 Ιουνίου). [Shutterstock/Tinnakorn jorruang]

Την άμεση εκταμίευση βιώσιμων δομών προστασίας από τη βία και την παναυστριακή δημιουργία ασθενοφόρων για τη βία ενόψει της αυξανόμενης βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών ζήτησε το κόμμα της αυστριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις 9 Ιουνίου, 14 γυναικοκτονίες έχουν διαπραχθεί στην Αυστρία το 2022. Οι Σοσιαλδημοκράτες κάλεσαν την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για το θέμα αυτό ήδη νωρίτερα φέτος και επανέλαβαν την έκκλησή τους την Πέμπτη (9 Ιουνίου).

«Η διστακτική συμπεριφορά κοστίζει ζωές», δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Selma Yildirim σε συνέντευξη Τύπου στο Ίνσμπρουκ του Τιρόλου.

Σύμφωνα με την Yildrim, απαιτούνται επιπλέον 3.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης στον τομέα της προστασίας από τη βία. Από τα ετήσια 228 εκατ. ευρώ που απαιτούνται επειγόντως, μόνο 25 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Κατά το πρώτο έτος, τίποτα δεν έφτασε πουθενά. Και ακόμη και τώρα τα χρήματα εισρέουν πολύ αργά», δήλωσε η Yildrim.

Επιπλέον, υπήρχε ανάγκη για βελτιωμένους δεσμούς μεταξύ της αστυνομίας, των εισαγγελέων, των δικαστηρίων και των ενώσεων. Γενικά, η οικονομική εξάρτηση των γυναικών θα πρέπει να καταπολεμηθεί ως η βασική πηγή του προβλήματος.

Η δημιουργία ασθενοφόρων για τη βία είναι απαραίτητη, πρόσθεσε η Yildrim. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο μία τέτοια εγκατάσταση σε εθνικό επίπεδο. Η άμεση τεκμηρίωση μετά από μια πράξη βίας είναι σημαντική για την απόδειξη και αν υπήρχαν τέτοια ιατρεία, οι γυναίκες θα ήταν πιο πιθανό να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια, σύμφωνα με την Eva Pawlata, διευθύνουσα σύμβουλο του Κέντρου Προστασίας από τη Βία στο Τιρόλο.

Οι εκπρόσωποι των γυναικών των κυβερνητικών κομμάτων, η Elisabeth Pfurtscheller των Συντηρητικών και η Meri Disoski των Πρασίνων, χαρακτήρισαν τις δηλώσεις της Yildrim «αντιπολιτευτικό ελιγμό χωρίς καμία αλήθεια».

Τα τελευταία χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων, το οποίο χρηματοδοτεί βασικά μέτρα προστασίας από τη βία, κατά περισσότερο από 80%.

Επιπλέον, τα κέντρα προστασίας από τη βία στην Αυστρία έλαβαν πέρυσι περίπου 50% περισσότερο προϋπολογισμό.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τεκμηριώνονται ίχνη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αρμόδια υπουργεία συμφώνησαν να παρουσιάσουν μια ιδέα για τη δημιουργία ασθενοφόρων για τη βία σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους», εξήγησε η Disoski.