«Όχι» της Σλοβακίας στο σχέδιο της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων

north_african_immigrants_lampedusa

Η Σλοβακία θα αντιταχθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μετεγκατάσταση των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της αύξησης της «τρομοκρατικής» απειλής, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα και την επανεγκατάσταση 20.000 προσφύγων που χρήζουν διεθνούς βοήθειας. Η Σλοβακία θα πρέπει να υποδεχθεί συνολικά 1.104 ανθρώπους.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους απέναντι στο σχέδιο κατανομής των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων, που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν στα μέσα Μαΐου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. «Ο βασικός κίνδυνος, που μας οδηγεί στο να αντιταχθούμε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ο κίνδυνος της εισροής ανθρώπων που δεν φθάνουν στην Ευρώπη προκειμένου να αναζητήσουν εργασία και μια καλύτερη ζωή, αλλά με στόχο να προωθήσουν την τρομοκρατία» επεσήμανε ο Φίτσο ενώπιον του δημοσιογράφων. Σημείωσε ακόμη ότι υφίστανται «πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές» μεταξύ των μεταναστών και των κατοίκων της Σλοβακίας. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης, δεν αποτελεί πλέον κράτος. Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις, γίνονται πόλεμοι, διαπράττονται δολοφονίες» συνέχισε ο ίδιος. «Εμείς θα διαφωνήσουμε, αναζητώντας πάντα την καλύτερη λύση για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές», τόνισε ο Φίτσο  και πρόσθεσε  ότι η χώρα του δεν θέλει να «αποποιηθεί τις ευθύνες της» και δεν «αμφισβητεί την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Το σχέδιο της Κομισιόν για του πρόσφυγες 

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μετεγκατάσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ σε διάστημα δύο ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα, η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής θα είναι η Γερμανία, στην οποία αναλογούν 3.505 πρόσφυγες. Ακολουθεί η Γαλλία με 2.701 πρόσφυγες, η Ισπανία 1.715, η Πολωνία με 1.064 και η Ολλανδία με 819. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Κύπρος με μόλις 69 πρόσφυγες και η Μάλτα με 117.

Όσον αφορά την μετεγκατάσταση των 24.000 προσφύγων από την Ιταλία, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει και πάλι η Γερμανία με 5.258 και έπεται η Γαλλία με 4.051, η Ισπανία με 2.573, η Πολωνία με 1.595 και η Ολλανδία με 1.228. Τα κράτη με τις λιγότερες υποχρεώσεις είναι και σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος, που καλείται να δεχθεί 104 πρόσφυγες και η Μάλτα με 175.

Επίσης, η Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη την επανεγκατάσταση 20.000 ατόμων από χώρες εκτός της ΕΕ, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, όπως προσδιορίζεται από την UNHCR, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την επανεγκατάσταση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν περιλαμβάνεται και τη Βρετανία. Η χώρα που καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο είναι και αυτή τη φορά η Γερμανία, στην οποία αναλογούν 3.086 άτομα. Ακολουθούν η Γαλλία, με 2.375, η Βρετανία με 2.309, η Ιταλία με 1.989 και η Ισπανία με 1.545. Στην Κύπρο αναλογούν 69 και στην Ελλάδα 323 άτομα.

>>Διαβάστε: Τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα-Ιταλία προτείνει η Κομισιόν 

EurActiv

φωτογραφία από Vito Manzari/Flickr

X