Ο ΟΗΕ προειδοποιεί την Ιταλία σχετικά με τον σκληρό νόμο κατά των ΜΚΟ

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του την Τρίτη (6 Αυγούστου) σχετικά με νόμο που εγκρίθηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις σε σκάφη διάσωσης ΜΚΟ στη Μεσόγειο, απαιτώντας η ανθρωπιστική εργασία «να μη ποινικοποιηθεί ούτε να στιγματιστεί».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε επίσης ότι σχεδίαζε να «αναλύσει» τη συνοχή της νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το κείμενο που ενέκριναν οι Ιταλοί βουλευτές δίνει στον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini περισσότερη εξουσία στο να εμποδίζει τα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες από την είσοδο τους στα ιταλικά ύδατα.

Πέρασε από την Ιταλική Γερουσία ο νόμος του Σαλβίνι για τις ΜΚΟ

Η ιταλική κυβέρνηση κέρδισε τη Δευτέρα (5 Αυγούστου) ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία σχετικά με διάταγμα που στοχεύει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που λειτουργούν μεταναστευτικά σκάφη διάσωσης

Τα πλοία των ΜΚΟ που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μπορούν να κατασχεθούν και οι πλοίαρχοι να τιμωρούνται με πρόστιμο έως 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο πρέπει τώρα να υπογράψει ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella.

«Η επιβολή οικονομικών ή άλλων κυρώσεων στους πλοίαρχους θα μπορούσε να αποτρέψει ή να εμποδίσει τις δραστηριότητες θαλάσσιας διάσωσης από ιδιωτικά σκάφη σε μια εποχή που τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσπάθειες διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο», δήλωσε η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

«Οι ΜΚΟ διαδραματίζουν ανεκτίμητο ρόλο στη διάσωση της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν την επικίνδυνη θαλάσσια διαδρομή προς την Ευρώπη», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι ΜΚΟ διάσωσης συνεχίζουν να πλέουν στις θάλασσες για να σώσουν ζωές, παρά την άρνηση των ευρωπαϊκών λιμένων να δεχθούν τους μετανάστες.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε επίσης ότι τα σκάφη διάσωσης δεν πρέπει να επανακατευθύνονται στη Λιβύη, ένα βασικό σημείο αναχώρησης των μεταναστευτικών πλοίων που πλέουν προς την Ευρώπη, δεδομένης της «εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης ασφάλειας στη χώρα».

«Οι εκτεταμένες αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συνηθισμένη αυθαίρετη κράτηση για άτομα που αποβιβάζονται πίσω στη Λιβύη υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν αποτελεί βιώσιμο χώρο ασφάλειας», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι ΜΚΟ συνεχίζουν τις διασώσεις μεταναστών και αψηφούν τα ευρωπαϊκά κράτη

Ισπανική φιλανθρωπική που έσωσε 121 μετανάστες στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύθηκε τη Δευτέρα (5 Αυγούστου) να συνεχίσει τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης.