Ο κόσμος απέχει πολύ από το να πετύχει την ισότητα των φύλων

Background Coverage: Mali

Οι διεθνείς ηγέτες δεν πραγματοποιούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι σε 1,4 δισεκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες για ένα πιο δίκαιο μέλλον, σύμφωνα με μια παγκόσμια κατάταξη που παρουσιάστηκε στην μεγαλύτερη διεθνή διάσκεψη για θέματα ισότητας των φύλων.

Η έρευνα δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει την προθεσμία του 2030 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και καμία χώρα δεν έχει φθάσει στην τελική ευθεία για την επίτευξη του στόχου.

Περίπου 8.000 αντιπρόσωποι από τουλάχιστον 165 χώρες–από διεθνείς ηγέτες μέχρι ακτιβιστές–συμμετέχουν στη διάσκεψη Women Deliver στο Βανκούβερ.

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται η ιδρύτρια του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo, μια Νιγηριανή που είχε απαχθεί από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και μια πακιστανή πρωταθλήτρια του σκουός που είχε παρεισφρήσει στους Ταλιμπάν παριστάνοντας το αγόρι.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται φεμινιστής, κύρηξε την έναρξη της διοργάνωσης που διαρκεί τέσσερις ημέρες και περιλαμβάνει συζητήσεις για πληθώρα θεμάτων–από την κλιματική αλλαγή και τις σεξιστικές διακρίσεις ως την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή.

Το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι επίσης ένα ζήτημα που συζητείται πολύ εν μέσω της ανησυχίας σχετικά με τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από μια σειρά αμερικανικών πολιτειών.

Η Κάτια Ίβερσεν, η πρόεδρος του Women Deliver, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει φθάσει σε ένα “σημείο καμπής” στο θέμα της ισότητας των φύλων.

“Υπάρχει ένας άνεμος συντηρητισμού–κάποιες φορές με την μορφή καταιγίδας–ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών”, είπε η ίδια στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Αλλά η Ίβερσεν διακρίνει μια “τεράστια ορμή” σε θέματα ισότητας των φύλων και καλεί τους πάντες να “κάνουν μεγάλα όνειρα”.

Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν αυτό ακριβώς όταν έθεσαν στο επίκεντρο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών τα κορίτσια και τις γυναίκες υποσχόμενοι ριζικές αλλαγές μέχρι το 2030.

Η νέα κατάταξη αξιολογεί 129 χώρες με βάση 147 από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν τις γυναίκες και 51 θεματικές, είτε πρόκειται για την υγεία, την παιδεία, την βία ή την εργασία.

Προειδοποίηση

Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, ενώ το Κονγκό, η ΛΔ του Κονγκό και το Τσαντ στις τελευταίες θέσεις.

Στο τέλος της λίστας, με απογοητευτικές επιδόσης ακολουθούν τις 3 χώρες η Υεμένη, ο Νίγηρας, η Μαυριτανία, το Μαλί, η Νιγηρία, Η Λιβερία και η Σιέρρα Λεόνε,

Το top10 των κρατών περιλαμβάνει επίσης τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιρλανδία και την Αυστραλία.

Η κατάταξη της Ελλάδας στην 29η θέση, αμέσως μετά τις ΗΠΑ, κατατάσσει τη χώρα μας στο “club” των ευρωπαϊκών και ανεπτυγμένων κρατών που βρίσκονται σε σχετικά καλό σημείο αλλά μπορούν να κάνουν ακόμη πολλά.

Από τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη προκύπτει ότι σχεδόν το 40% των γυναικών και κοριτσιών –1,4 δισεκατομμύρια– ζουν σε χώρες που, ως προς την επίτευξη των στόχων, χαρακτηρίζονται “πολύ αρνητικά” και άλλο 1,4 δισεκ. σε χώρες που χαρακτηρίζονται “αρνητικά”. Μόλις το 8% των κοριτσιών και γυναικών ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται “θετικά”. Καμία χώρα δεν έλαβε “άριστα”, ενώ ο παγκόσμιος μέρος όρος ήταν “αρνητικός”.

Η Μελίντα Γκέιτς, η συνιδρύτρια του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και ομιλήτρια στη διάσκεψη, χαρακτήρισε την έκθεση “προειδοποίηση για τον κόσμο”.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εντυπωσιακά θετικές ιστορίες, όπως επισημαίνει η εταιρεία Equal Measures 2030 (EM2030), που είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη του καταλόγου.

Για παράδειγμα η Σενεγάλη έχει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στη βουλή της (42%) σε σχέση με την Δανία, ενώ τρεις στις τέσσερις Κενυάτισσες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, περισσότερες δηλαδή γυναίκες σε σχέση με πολλές πλουσιότερες χώρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπληρώνουν πάντα τις δεσμεύσεις τους.

Η Γεωργία, το Μαλάουι και το Βιετνάμ έχουν καλύτερη βαθμολογία από το αναμενόμενο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ το αντίθετο ισχύει για τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Νότια Κορέα.