Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι πιο κοντά αλλά ακόμα μακριά στην Τσεχία

Τα άτομα του ίδιου φύλου θα πρέπει να επιτρέπεται να παντρεύονται από τα μέσα του επόμενου έτους. [Shutterstock/DGLimages]

Υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί σύντομα στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρευτούν στην Τσεχική Δημοκρατία. Ένα από τα εμπόδια είναι ο πρόεδρος Miloš Zeman, ο οποίος θέλει να ασκήσει βέτο στη σχεδιαζόμενη τροποποίηση του Αστικού Κώδικα.

Τα άτομα του ίδιου φύλου θα πρέπει να επιτρέπεται να παντρεύονται από τα μέσα του επόμενου έτους. Αυτό προβλέπεται από την εξαγγελθείσα τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, η οποία παρελήφθη από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου την Τρίτη.

Το νομοσχέδιο υπογράφηκε από έναν εκπρόσωπο από πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή τους Δημάρχους και Ανεξάρτητους (STAN), το TOP 09, τους Πειρατές, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS) και τους ΑΝΟ. Όπως αναμενόταν, η πρόταση δεν υποστηρίχθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες (KDU-CSL) και τη δεξιά Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (SPD). Ωστόσο, τα κόμματα γενικά επιτρέπουν στους βουλευτές τους να ψηφίζουν ελεύθερα για τέτοια θέματα.

Ο πρόεδρος Miloš Zeman τάσσεται κατά τέτοιων αλλαγών. «Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι αν πραγματικά λάβω έναν τέτοιο νόμο στο γραφείο μου, θα ασκήσω βέτο», δήλωσε ο Zeman στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με την πρόεδρο της Ουγγαρίας Katalina Novak στην Πράγα. Είπε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δικαιούνται όλα τα οφέλη μιας κατοχυρωμένης συμβίωσης. «Αλλά η οικογένεια είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Τελεία και παύλα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος, από την άλλη πλευρά, θα υποστήριζε μια συνταγματική τροπολογία που θα όριζε τον γάμο ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Η τροπολογία αυτή προωθείται από ορισμένους χριστιανοδημοκράτες.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, τα άτομα του ίδιου φύλου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στο γάμο με μια γυναίκα και έναν άνδρα. Τα καταχωρισμένα σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία μπορούν να συνάψουν τώρα οι ομοφυλόφιλοι, θα εξαφανίζονταν ουσιαστικά ως θεσμός.

Οι σύζυγοι του ιδίου φύλου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συζύγους του αντίθετου φύλου σύμφωνα με το σχέδιο. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το δικαίωμα σε συντάξεις χηρείας και χηρεία, δικαιώματα και υποχρεώσεις σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν και πρόσβαση σε υποκατάστατη οικογενειακή φροντίδα.