Ο δυνάμει κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας δέχεται πυρά για το τέταρτο πανδημικό κύμα

Στόχος τους είναι να τερματίσουν τα λουκέτα και την απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 25 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης επταήμερων περιστατικών στη χώρα αυξήθηκε κατά 200% μέσα σε ένα μήνα. [EPA-EFE / CLEMENS BILAN]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο υπό συγκρότηση συνασπισμός του σοσιαλδημοκρατικού SPD, των Πρασίνων και των φιλελευθέρων (FDP) δέχεται ήδη πυρά επειδή έσπευσε να καταργήσει τη νομική βάση για περιοριστικά μέτρα, με στόχο να θέσει τέλος στα λοκντάουν και την απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 25 Νοεμβρίου, την ώρα που το επταήμερο ποσοστό νοσηρότητας στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 200% μέσα σε ένα μήνα. 

«Χρειαζόμαστε τώρα επειγόντως ολοκληρωμένες λύσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ. Όμως «τα κόμματα του φαναριού αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Τα κρατίδια μπορούν ήδη να εφαρμόσουν τα όσα είναι ιδιαίτερα απαραίτητα», εξήγησε ο ειδικός του SPD σε θέματα υγείας Κάρλ Λάουτερμπαχ. Εναπόκειται τώρα στους δυσανασχετούντες να υλοποιήσουν το πιο επείγον μέτρο: να περιορίσουν τη δημόσια παρουσία μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από κάποια λοίμωξη.

Η επιβολή του εμβολιασμού ή οποιουδήποτε παρεμφερούς μέτρου για όλους τους εργαζόμενους είναι αμφίβολης νομιμότητας στη Γερμανία, γεγονός που προκαλεί συνεχείς συζητήσεις για το αν θα πρέπει να επιβάλλεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ είχε αναφέρει ότι η συχνότητα των νέων λοιμώξεων ήταν 183,7 ανά 100.000 πολίτες το Σάββατο, ενώ την Παρασκευή είχε σημειωθεί ρεκόρ συνολικών νέων λοιμώξεων ανά ημέρα: 37.120. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 21.534.

Κάποιες περιοχές των γερμανικών κρατιδίων της Βαυαρίας, της Σαξονίας και της Θουριγγίας έχουν πλέον επταήμερα ποσοστά άνω των 700 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 πολίτες. Και τα τρία κρατίδια βρίσκονται στο τελευταίο τρίτο των γερμανικών κρατιδίων όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού.

Στις 4 Νοεμβρίου, το 64,9% των πολιτών της Βαυαρίας, το 57% της Σαξονίας και το 60,9% της Θουριγγίας είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το COVID-19 είναι επίσης αυξημένοι, καθώς έφτασαν στους 142 ανά ημέρα σε σύγκριση με τους 90 της περασμένης εβδομάδας.