Νέος μεταναστευτικός «μηχανισμός αλληλεγγύης» από 14 κράτη μέλη της ΕΕ

Special Envoy of the UNHCR for the Central Mediterranean situation Vincent Cochetel, High Commissioner for Refugees Filippo Grandi, European Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos, French President Emmanuel Macron, French Interior Minister Christophe Castaner and French Foreign Affairs Minister Jean-Yves Le Drian attend a meeting on migration at the Elysee Palace in Paris, France, 22 July 2019. [Pool/EPA/EFE]

Δεκατέσσερις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα νέο «μηχανισμό αλληλεγγύης» που πρότεινε η Γερμανία και η Γαλλία προκειμένου να κατανεμηθούν οι μετανάστες σε όλο το μπλοκ, δήλωσε τη Δευτέρα (22 Ιουλίου) ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι υπουργοί εξωτερικών και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Παρίσι ώστε να συζητήσουν θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας μετά από μια πρώτη συνάντηση στη Φινλανδία την περασμένη εβδομάδα.

«Το συμπέρασμα της συνάντησης σήμερα το πρωί είναι ότι, κατ ‘αρχήν, 14 κράτη μέλη, σε αυτό το στάδιο, έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους με το γαλλογερμανικό έγγραφο», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν δεν παραχώρησε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δήλωσε ότι η νέα πρωτοβουλία θα είναι «γρήγορη» και «αυτόματη».

Ο Επίτροπος για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Οκτώ χώρες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους.

Μια πηγή κοντά στη γαλλική Προεδρία δήλωσε στο Reuters ότι εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Κροατία και η Ιρλανδία είχαν επίσης σαφή πρόθεση να προχωρήσουν σε ένα νέο σύστημα.

Τα ονόματα των έξι άλλων «ενδιαφερόμενων χωρών» δεν αποκαλύφθηκαν, καθώς εξήγησε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη, δεν συμμετείχε στη συνάντηση.

Σε επιστολή του προς τον γάλλο ομόλογό του, Κριστόφ Καστανέρ, ο Σαλβίνι προειδοποίησε για τις επιπτώσεις των αποφάσεων «που λήφθηκαν μονομερώς στο Παρίσι και στο Βερολίνο».

Η Ιταλία έλαβε σχεδόν όλους τους μετανάστες που διασώθηκαν από ανθρωπιστικές ομάδες στη θάλασσα μέχρις ότου η λαϊκιστικού συνασπισμού κυβέρνηση ανέλαβε το 2018 και προσπάθησε αμέσως να κλείσει τα εθνικά λιμάνια στα φιλανθρωπικά πλοία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τουλάχιστον 426 άνθρωποι έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Λιβύης να εξασφαλίσει ότι οι μετανάστες δεν θα είναι πλέον φυλακισμένοι στη χώρα και ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

X