Νέοι αυστηροί περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία

[EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA]

ΒΙΕΝΝΗ

Ξεκινώντας από την Δευτέρα, μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό SARS-CoV-2, θα έχουν πρόσβαση σε μπαρ, ξενοδοχεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό ανακοίνωσε η Αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή προκαλώντας αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας ανακοίνωσης της πόλης της Βιέννης την Πέμπτη.

«Η δυναμική της πανδημίας είναι τεράστια και τα ποσοστά πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας αυξάνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο καγκελάριος Σάλλενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι οι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά ένα γενικό λοκντάουν – ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Η Αυστρία είχε εισαγάγει στα τέλη Οκτωβρίου ένα σχέδιο πέντε φάσεων που επικεντρωνόταν ειδικά στους ανεμβολίαστους προσπαθώντας να αποφύγει μελλοντικό λοκντάουν για τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, με τη δραματική αύξηση των νέων μολύνσεων, η κυβέρνηση παρέλειψε τις αρχικές φάσεις και προχώρησε κατευθείαν στην τέταρτη φάση – η οποία ουσιαστικά απαγορεύει στους ανεμβολίαστους τις περισσότερες πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η πέμπτη, και τελική φάση, αν εφαρμοστεί, θα εισάγει πλήρες λοκντάουν για όλους τους ανεμβολίαστους.

Τα ποσοστά μόλυνσης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες ημέρες. Το Σάββατο, οι νέες μολύνσεις έφτασαν στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών: 9.943. Ο μέσος όρος των επτά ημερών είναι τώρα 7.148 μολύνσεις ανά ημέρα, 700 περισσότερες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Καθώς περίπου το ένα τέταρτο των μονάδων εντατικής θεραπείας καταλαμβάνεται από εμβολιασμένα άτομα, η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Το δεύτερο εμβόλιο παρέχει πλέον έγκυρο πιστοποιητικό COVID για 9 μήνες μόνο. Μετά την περίοδο αυτή, χρειάζεται και λήψη τρίτης δόσης του εμβολίου για να την εμβολιαστική πιστοποίηση

Ο Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών υποθεσεων της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Μυκστάιν ανέφερε ότι η προστασία μειώνεται μετά από έξι μήνες και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για «τα άτομα άνω των 65 ετών και τους ασθενείς με ορισμένους παράγοντες κινδύνου» να κάνουν το τρίτο εμβόλιο.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων είχε ήδη αντίκτυπο στην ανταπόκριση του πληθυσμού. Μόνο το Σάββατο εμβολιάστηκαν 32.000 άτομα, ενώ 210.000 έκαναν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα – αριθμοί που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά στις αρχές Αυγούστου.

Η ανακοίνωση των νέων περιορισμών προκάλεσε επίσης αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γερμανία, ο εμπειρογνώμονας του SPD για θέματα υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι παρόμοια μέτρα θα πρέπει να θεσπιστούν και στη Γερμανία, «σε όλους τους τομείς που δεν καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων».

Το κρατίδιο της Σαξονίας έχει ήδη θεσπίσει παρόμοια μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα.

Η Ιταλία από την άλλη πλευρά προσπαθεί να αποφύγει τη λήψη παρόμοιων μέτρων. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων όπως στην Αυστρία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός στην Ιταλία. «Διαφορετικά, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε το αυστριακό παράδειγμα», δήλωσε ο Τότι.