Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για αθλητισμό ευπαθών ομάδων ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ

Sport - running court - Red Asphalt Road [Mateusz Dach / Pexels]

Αίτημα από πλευράς ελληνικής αθλητικής ηγεσίας κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στη Σύνοδο Υπουργών αρμόδιων για τον αθλητισμό των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικονομική ενίσχυση προς τα κράτη-μέλη με στόχο το σχεδιασμό αθλητικών προγραμμάτων που θα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων των οικονομικά ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, των κοινωνικά αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων, αλλά και των προσφύγων.

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι στη σύγχρονη εποχή ο αθλητισμός παίζει κομβικό ρόλο για την πρόοδο, για την υγεία, αλλά και για την κοινωνική ενσωμάτωση,» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Εκπαίδευση, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός».

Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός πρότεινε μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα συμμετοχής στον αθλητισμό των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι μετανάστες.

«Γνωρίζουμε όλοι το κόστος της συμμετοχής των παιδιών στις ακαδημίες, είναι στο σύνολό τους, ιδιαίτερα υψηλό για μια χαμηλόμισθη οικογένεια. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα πρόγραμμα στοχευμένο στις οικονομικά αδύναμες ομάδες αλλά και στις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία ή τους μετανάστες. Εμείς έχουμε φτιάξει ειδικά προγράμματα διότι πιστεύουμε ότι μέσω του αθλητισμού είναι πολύ πιο εύκολη η ενσωμάτωση στις δυσκολίες που περνάνε ερχόμενοι στην Ήπειρο μας. Για να μπορέσει βέβαια να υπάρξει συμμετοχή, θα πρέπει να υπάρξουν αθλητικές υποδομές. Για τη βελτίωση των αθλητικών μας υποδομών, έχουμε δημιουργήσει τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: μέσω του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και μια νέα χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής που θα βοηθήσει στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Τα έργα που επικεντρωνόμαστε δεν είναι μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά βιώσιμες εγκαταστάσεις στις γειτονιές και στα σχολεία με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον άθλησης για τα παιδιά. Αυτή είναι μια πολιτική επιλογή σε μια χώρα που πέρασε από πολύ μεγάλες δυσκολίες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η υποχρηματοδότηση των υποδομών μας για πάνω από μια δεκαετία».

Αργότερα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, προέβη στην εξής δήλωση:

«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις στρατηγικές, αλλά και τις πολιτικές μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην προσπάθεια μαζικού αθλητισμού, στην προσπάθεια να ενισχύσουμε τις δομές μας και κυρίως μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα κολύμβησης για τα παιδιά της τρίτης δημοτικού ως μια προσπάθεια να εντάξουμε τον αθλητισμό μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών μας.

Την ίδια στιγμή μας δόθηκε η δυνατότητα να θέσουμε τα θέματα της ορθής διακυβέρνησης στον αθλητικό χώρο, αλλά και να ζητήσουμε μετ’ επιτάσεως να δημιουργηθούν, να εγκριθούν καινούρια οικονομικά προγράμματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να σχεδιάζουν περισσότερα αθλητικά προγράμματα που θα αφορούν όλον τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τις οικονομικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, τις κοινωνικά αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες, αλλά και τους πρόσφυγες.

Είναι σημαντικό να υπάρχει η οικονομική ενίσχυση προς τα κράτη-μέλη για να σχεδιάσουμε αθλητικά προγράμματα που θα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού με δεδομένο ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι στη σύγχρονη εποχή ο αθλητισμός παίζει κομβικό ρόλο για την πρόοδο, για την υγεία, αλλά και για την κοινωνική ενσωμάτωση».

Η Ελλάδα δίνει έμφαση στον αθλητισμό των νέων και των ευπαθών ομάδων

Ο κ. Βασιλειάδης ανέπτυξε τις πολιτικές και στρατηγικές που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια στον τομέα ενίσχυσης του μαζικού αθλητισμού και του εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων και παράλληλα εισηγήθηκε -μεταξύ άλλων-προτάσεις για την αύξηση της πρόσβασης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην αθλητική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης επισήμανε: «Η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων ατόμων στον αθλητισμό αποτελεί κομβικό στοιχείο της στρατηγικής για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας (1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο). Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παιδική παχυσαρκία οφείλεται εκτός της κακής διατροφής και στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Μάλιστα τα νούμερα αυτά αυξήθηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης καθώς αυτό επηρέασε και τη διατροφή και την άσκηση του συνόλου του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύξαμε πολιτικές τα τελευταία χρόνια και παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που κινήθηκε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, καταφέραμε και υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις όπως:

  • Ενισχύσαμε το Πρόγραμμα Άθλησης για Όλους που υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας και αυξήσαμε τον αριθμό των καθηγητών φυσικής αγωγής που απασχολούνται σε αυτό για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
  • Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης (αποφυγής πνιγμού) για το σύνολο των παιδιών που φοιτούν στην Γ’ Δημοτικού. Σήμερα πάνω από 65.000 παιδιά μαθαίνουν κολύμβηση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος BeActive διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα αθλήματα και να μάθουν να παίζουν χωρισμένα σε ομάδες όχι ανά σχολείο αλλά σε μικτές ομάδες. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η θετική ανταπόκριση των παιδιών καθώς την περίοδο 2016-2017 είχαμε μόλις 7.500 συμμετοχές παιδιών έναντι 36.000 παιδιών την περίοδο 2017-2018 και 54.650 συμμετοχών την τρέχουσα περίοδο, 2018-2019. Παράλληλα, ξεκινήσαμε μια νέα πρωτοβουλία, την γνωριμία των μαθητών με διάφορα αθλήματα, ακόμα και με τα λιγότερα δημοφιλή, σε δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Προς το παρόν η πρωτοβουλία αυτή έχει αναπτυχθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και στόχος είναι να εδραιωθεί σε 10 μεγάλες πόλεις. Φέτος κάναμε για 3η συνεχόμενη χρονιά τη Sportexpo στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργείου της Βουλγαρίας και του Κυπριακού Οργανισμού Άθλησης.»