Νέα μέτρα COVID-19 στους χώρους εργασίας εισάγει η Αυστρία 

EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA

EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA

ΒΙΕΝΝΗ  

Από την 1η Νοεμβρίου, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους στο χώρο εργασίας τους πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ COVID-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκσταιν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. 

Μέχρι τις 14 Νοεμβρίου θα ισχύει μια περίοδος χάριτος, όπου όλοι όσοι δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να φορούν μάσκα FFP-2 στην εργασία τους. 

«Οι εργοδότες, καθώς και οι εργαζόμενοι, είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας. 

Παρόμοια μέτρα έχουν ήδη λάβει ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες για να διασφαλίσουν την υγεία των εργαζομένων τους. Με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κατοχηρώσει νομικά ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται σε ασφαλή περιβάλλοντα.

 «Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι να εκτίθενται στον κίνδυνο να μολυνθούν στο εργασιακό τους περιβάλλον», δήλωσε ο Μουκσταιν. 

Για την εφαρμογή των νέων μέτρων, οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν δειγματοληπτικά την τήρηση τους από τους υπαλλήλους τους, ενώ οι παραβάσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 ευρώ για τους εργαζόμενους και έως 3.600 ευρώ για τους εργοδότες.   

Για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος, οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν και τα έξοδα θα καλύπτονται από την κυβέρνηση. 

Η Αυστρία, μία χώρα που η εμβολιαστική ανοσία παραμένει στάσιμη περίπου στο 62%, κατέγραψε αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.