Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Πολωνία 

Την Τετάρτη (17 Νοεμβρίου) τα στοιχεία του πολωνικού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσαν την απότομη αύξηση με 24.000 νέα κρούσματα COVID-19 και πάνω από 460 θανάτους. [EPA-EFE / RAFAL GUZ]

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Τα νέα πανδημικά δεδομένα που δημοσιοποίησε το πολωνικό υπουργείο Υγείας την Τετάρτη ήταν τα πλέον επιβαρυμένα από τον Απρίλιο του 2021, καθώς η χώρα κατέγραψε 24.000 νέα κρούσματα και πάνω από 460 θανάτους που σχετίζονται με το COVID-19. 

Τα νέα κρούσματα COVID-19 καταγράφονται την ώρα που η πολωνική κυβέρνηση επικρίνεται ευρύτατα για την έλλειψη επαρκούς αντίδρασης στην πανδημία. Κανένα νέο μέτρο δεν υιοθετήθηκε για τον περιορισμό του νέου κύματος μολύνσεων. «Με αυτόν τον τρόπο θα πορευτούμε μέχρι την άνοιξη, αντί να περιορίσουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Όπως και πολλές άλλες χώρες, θα έπρεπε να είχαμε θεσπίσει προνόμια για τους εμβολιασμένους και να είχαμε περιορίσει την δραστηριότητα των ανεμβολίαστων», δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Φλίσιακ, μέλος του παρά τον πρωθυπουργό Ιατρικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φάνηκε απρόθυμη να εισαγάγει τις συστάσεις του Ιατρικού Συμβουλίου. Ανάμεσα στις συστάσεις αυτές ήταν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στις ιατρικές υπηρεσίες, τους υπαλλήλους καταστημάτων, τα σημεία εξυπηρέτησης και τη δημόσια διοίκηση. 

Την Τετάρτη η κυβέρνηση εισήγαγε ένα νέο νόμο από την πίσω πόρτα, μέσω βουλευτών και όχι ως κυβερνητική πρόταση. Αφορά το δικαίωμα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων να μαθαίνουν αν οι υπάλληλοί τους είναι εμβολιασμένοι. Αυτό παραμένει αντικείμενο αντιπαράθεσης για τους αντεμβολιαστές, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «υγειονομικό διαχωρισμό». Όπως ο ακροδεξιός βουλευτής Αρτούρ Ντζιάμπορ που διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου των πολιτικών του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης όταν πρότειναν τον νέο νόμο. 

Σύμφωνα με το ECDC, περίπου το 53,5% των Πολωνών έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19. Περίπου το 69% των κατοίκων της Βαρσοβίας έχουν εμβολιαστεί, καθώς η πόλη κέρδισε πρόσφατα το κυβερνητικό πρόγραμμα για τους περισσότερους εμβολιασμένους πολίτες.Οι κάτοικοι άλλων μεγάλων πόλεων συγκαταλέγονται επίσης στους καλύτερα εμβολιασμένους πληθυσμούς. Στον αντίποδα βρίσκονται οι αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Πολωνίας, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι μεταξύ 30 και 40%, σύμφωνα με την κυβερνητική διαδικτυακή πύλη.

(Piotr Maciej Kaczyński | EURACTIV.pl)