Να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης

Η Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) δεσμεύθηκε να εφαρμόσει το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ο οποίος υπάρχει από το 2008 αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά στην πράξη επιτρέπεται.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πλαίσιο του περιβάλλοντος χωρίς καπνό είναι ιδιαίτερα κακή. Ο νόμος που εγκρίθηκε το 2008 και απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Eurostat, μαζί με τη Βουλγαρία, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ποσοστών καπνίσματος σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Αυστρία είναι ένα από τα τελευταία μέλη της ΕΕ όπου η απαγόρευση του καπνίσματος δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως και το κάπνισμα επιτρέπεται ακόμα σε μπαρ και εστιατόρια. Μια προγραμματισμένη πλήρης απαγόρευση ανατράπηκε από την κυβέρνηση του Sebastian Kurz, αλλά μπορεί να αποκατασταθεί το Νοέμβριο.

Οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν το νόμο κατά του καπνίσματος του 2008 αλλά ποτέ δεν το έθεσαν σε εφαρμογή.

Για το λόγο αυτό, η Αθήνα έχει επικριθεί έντονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Από τη δική μας οπτική γωνία, δεν έχει νόημα να έχουμε νόμους εάν δεν επιβάλλονται», δήλωσε ο Eυρωπαϊκός Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis στη EURACTIV.com το 2017.

Το θέμα τέθηκε και πέρυσι, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Αθήνα, ο Επίτροπος έδειξε μια εικόνα του τότε υφυπουργού Υγείας της Ελλάδας, Παύλου Πολάκη, να καπνίζει σε δημόσιο χώρο. «Είναι κρίμα», ανέφερε ο Andriukaitis, προσθέτοντας ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως το ζήτημα.

«Δεν είναι ζήτημα ελεύθερης βούλησης εάν κάποιος καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε ένα δημόσιο χώρο, πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην πρακτική αυτή και τελικά να εφαρμόσει την απαγόρευση σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, καφετέριες και κλαμπ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τους επιτόπιους ελέγχους ενώ τους επόμενους έξι μήνες, οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τηλεφωνικά παραβιάσεις του νόμου.

Πολλά κινήματα ακτιβιστών έχουν καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στο παθητικό κάπνισμα και να εφαρμόζει το νόμο.

Οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι η μη εφαρμογή του νόμου είναι «πολιτισμική υποβάθμιση», σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έλαβα χώρα στο παρελθόν.

Το 2002 θεσπίστηκε νόμος που απαγόρευσε το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, στις μεταφορές, στα νοσοκομεία και σε άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, η νομοθεσία δεν είχε καμιά συνέπεια, καθώς εξαιρέσεις παραχωρήθηκαν επανειλημμένα σε χώρους εργασίας προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση του καπνίσματος.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε νέος νόμος το 2008, ο οποίος απαγόρευσε το κάπνισμα (και την κατανάλωση προϊόντων καπνού με άλλους τρόπους) σε όλους τους χώρους εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών), τα ταξί και τα πλοία καθώς και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων).

Αλλά από τότε, τίποτα δεν έχει αλλάξει, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των καπνιστών (62%) θεωρεί θετική την απαγόρευση του καπνίσματος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών μπαρ και εστιατορίων δεν τηρούν το νόμο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε κλαμπ ή μπαρ άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, η περιοχή καπνίσματος μπορεί να είναι το 40% της συνολικής έκτασης των χώρων. Ο διαχωρισμός από την υπόλοιπη εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται με χωρίσματα τουλάχιστον δύο μέτρων.

Αλλά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν λάβει τέτοια μέτρα και οι ελληνικές αρχές παραμένουν σιωπηλές.