ΜΚΟ: «Οι μετανάστες λιμοκτονούν στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας»

Το HRMI προσέφυγε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του λιθουανικού κοινοβουλίου για εξηγήσεις σχετικά με την αποδοχή μεταναστών από τη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους. [EPA-EFE/VALDA KALNINA]

Μια ομάδα πεινασμένων και παγωμένων μεταναστών βρίσκεται στη Λευκορωσία, περίπου 50 μέτρα από τα σύνορα με τη Λιθουανία, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRMI).

«Τέτοιες αναφορές είναι πολύ ανησυχητικές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αντιδράσεις σε αυτά », δήλωσε η Goda Jurevičiūtė, υπεύθυνη έργου του HRMI.
Η ΜΚΟ υπενθύμισε επίσης «θανάτους παράτυπων μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας -Πολωνίας» και εξέφρασε «ανησυχίες ότι παρόμοιες τραγωδίες θα μπορούσαν να συμβούν και στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία».
Σύμφωνα με το HRMI, μια οικογένεια μεταναστών με δύο κόρες απαγορεύτηκε να εισέλθει στη Λιθουανία, γεγονός που αμφισβητεί τη δέσμευση της χώρας να δεχτεί μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Την Τετάρτη, το HRMI προσέφυγε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του λιθουανικού κοινοβουλίου για εξηγήσεις σχετικά με την αποδοχή μεταναστών από τη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με την έκκληση, οι αξιωματικοί της κρατικής υπηρεσίας συνοριακής φρουράς (VSAT) απαγόρευσαν στις 20 Σεπτεμβρίου μια οικογένεια μεταναστών από τη Σρι Λάνκα με δύο μικρές κόρες να περάσουν στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία. «Μας ενημέρωσαν ότι οι αξιωματικοί του VSAT έδωσαν λίγο φαγητό στην οικογένεια και τους έσπρωξαν πίσω στη Λευκορωσία», έγραψε το HRMI στην έκκλησή του.
Μετά από λίγο καιρό, οι Λευκορώσοι αξιωματικοί έσπρωξαν την οικογένεια πίσω στη Λιθουανία, πρόσθεσε το HRMI. Καθώς οι λιθουανικές ΜΚΟ άρχισαν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, οι αξιωματικοί του VSAT αποφάσισαν να αφήσουν τους Σρι Λάνκα να παραμείνουν στη χώρα και τους οδήγησαν στο συνοριακό σημείο ελέγχου Pūškos.
Αν και η οικογένεια τελικά επιτράπηκε να εισέλθει στη λιθουανική επικράτεια, η απώθησή τους στην αρχή παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, σύμφωνα με το HRMI.
«Είναι απορίας άξιο αν η ευπάθεια των ανθρώπων, που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα Λιθουανίας -Λευκορωσίας, αξιολογείται σωστά όταν λαμβάνεται η απόφαση για την εισαγωγή τους», έγραψε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι αξιωματικοί του VSAT εκπαιδεύονται να αξιολογούν την ευπάθεια ενός συγκεκριμένου ατόμου ή μιας ομάδας μεταναστών. Η απόφαση να επιτραπεί σε ένα άτομο να περάσει τα σύνορα δεν λαμβάνεται από έναν μόνο αξιωματικό αλλά συλλογικά, πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν επίσης να απαγορευτούν να εισέλθουν στη Λιθουανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών, Raimundas Kalesnykas. «Μια οικογένεια δεν είναι αυτόματα ευάλωτη. Θεωρούμε τους μετανάστες ευάλωτους όταν χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, όπως στην περίπτωση προβλημάτων υγείας », είπε.

Η έκκληση του HRMI επεσήμανε ότι οι μετανάστες μπορούν να ζητήσουν άσυλο μόνο στα συνοριακά σημεία ελέγχου, αλλά δεν τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν σε αυτά μέσω λιθουανικού εδάφους. Οι αιτούντες άσυλο πρέπει επίσης να φέρουν προσωπικά έγγραφα.
“Αλλά όπως γνωρίζουμε από τα μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες που έρχονται στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία δεν έχουν έγγραφα επειδή Λευκορώσοι αξιωματικοί τα κατάσχουν”, έγραψε το HRMI.
«Μια τέτοια κατάσταση και το γεγονός ότι μόνο ένας παράτυπος μετανάστης σε δύο μήνες έχει ζητήσει άσυλο στο συνοριακό σημείο ελέγχου δημιουργεί αμφιβολίες για το αν υπάρχει πράγματι δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου στα σύνορα με τη Λιθουανία», πρόσθεσε το Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με τον Kalesnykas, οι περισσότεροι μετανάστες «συνειδητά επιλέγουν να μην κάνουν αίτηση ασύλου στη Λιθουανία» επειδή η χώρα δεν είναι ο τελικός τους προορισμός. (Domantė Platūkytė | LRT.lt/en)