ΜΚΟ εγκαταλείπουν το φόρουμ της Κομισιόν κατά της παχυσαρκίας

Ορισμένες ΜΚΟ για τη δημόσια υγεία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα της ΕΕ για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία, η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία της Επιτροπής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών.

ΜΚΟ όπως η οργάνωση BEUC και η Συμμαχία Δημόσιας Υγείας EPHA, ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι η σημερινή δομή της πλατφόρμας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις αυξανόμενες προκλήσεις στον τομέα της υγείας και συνεπώς δεν είναι κατάλληλη για το σκοπό της.

Στη δήλωσή τους, ανέφεραν επίσης ότι ήλθαν σε επαφή με την Κομισιόν, ιδίως με τη Γενική Διεύθυνση Sante, ζητώντας συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, αλλά το εκτελεστικό όργανο δεν έλαβε υπόψη την έκκλησή τους.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό δεδομένου ότι η ίδια η Επιτροπή επανεξετάζει το μέλλον της πλατφόρμας», ανέφεραν οι ΜΚΟ.

Εκτός από τις ΜΚΟ για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές, η Πλατφόρμα, η οποία υπάρχει από το 2005, απαρτίζεται επίσης από υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων καθώς και επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις.

Οι κυριότεροι στόχοι είναι να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών μέσω εθελοντικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, αλλά και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας και των μη μεταδοτικών ασθενειών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X