Τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα-Ιταλία προτείνει η Κομισιόν

avramo_italy-800x500_c

Τη μετεγκατάσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ σε διάστημα δύο ετών, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να απαντήσει στην μεταναστευτική κρίση, που έχει πλήξει τις δύο αυτές χώρες.

Για τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη χρήση του μηχανισμού αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η διάταξη αυτή, η οποία ενεργοποιείται για πρώτη φορά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα. Η μετεγκατάσταση των 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα αφορά πρόσφυγες που έφτασαν στην ελληνική και την ιταλική επικράτεια, μετά τη 15η Απριλίου του 2015. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει, επίσης, ότι η μετεγκατάσταση των προσώπων αυτών θα γίνει σε διάστημα δύο ετών, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτούν για την βελτίωση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Η Επιτροπή δεσμεύεται επίσης να κάνει το ίδιο εάν άλλα κράτη μέλη – όπως η Μάλτα – αντιμετωπίσουν επίσης μια ξαφνική εισροή μεταναστών. Τα κράτη μέλη θα λάβουν 6.000 ευρώ για κάθε άτομο που μεταφέρθηκε στο έδαφός τους.

Πως θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα, η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής θα είναι η Γερμανία, στην οποία αναλογούν 3.505 πρόσφυγες. Ακολουθεί η Γαλλία με 2.701 πρόσφυγες, η Ισπανία 1.715, η Πολωνία με 1.064 και η Ολλανδία με 819. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Κύπρος με μόλις 69 πρόσφυγες και η Μάλτα με 117.

Όσον αφορά την μετεγκατάσταση των 24.000 προσφύγων από την Ιταλία, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει και πάλι η Γερμανία με 5.258 και έπεται η Γαλλία με 4.051, η Ισπανία με 2.573, η Πολωνία με 1.595  και η Ολλανδία με 1.228. Τα κράτη με τις λιγότερες υποχρεώσεις είναι και σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος, που καλείται να δεχθεί 104 πρόσφυγες και η Μάλτα με 175.

Επίσης, η Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη την επανεγκατάσταση 20.000 ατόμων από χώρες εκτός της ΕΕ, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, όπως προσδιορίζεται από την UNHCR, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Τα κράτη μέλη που θα συμμετέχουν στο εν λόγω σχέδιο θα δικαιούνται επιπρόσθετη χρηματοδότηση, με την ΕΕ να διαθέτει 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2015-2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την επανεγκατάσταση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν περιλαμβάνεται και τη Βρετανία, η οποία έχει αντιταχθεί σφόδρα εξ αρχής. Η χώρα που καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο είναι και αυτή τη φορά η Γερμανία, στην οποία αναλογούν  3.086 άτομα. Ακολουθούν η Γαλλία, με 2.375, η Βρετανία με 2.309, η Ιταλία με 1.989 και η Ισπανία με 1.545. Στην Κύπρο αναλογούν 69 και στην Ελλάδα 323 άτομα.

Απαραίτητα τα δακτυλικά αποτυπώματα

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής τόνισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί στην ΕΕ ένα «ελάχιστο ποσοστό αλληλεγγύης», αλλά παράλληλα «να διασφαλιστούν να ευρωπαϊκά σύνορα και να σωθούν ζωές». Σημείωσε ακόμη ότι ο μηχανισμός εσωτερικής μετεγκατάστασης, αποτελεί ένα «δίκαιο» σύστημα κατανομής των μεταναστών, μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και των άλλων χωρών-μελών που καλούνται να βοηθήσουν. «Πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες όλοι. Είναι μια στιγμή που η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει πράξη και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την αλληλεγγύη ως σλόγκαν», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή η οποία έως τώρα κατηγορείτο για αδράνεια, μέσα σε μόλις 5 μήνες κατάφερε να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Επίσης, η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι είναι απαραίτητο οι μετανάστες να δίδουν δακτυλικά αποτυπώματα κατά την άφιξή τους και τόνισε ότι έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη. Όσον αφορά το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης Triton, θα ενισχυθεί με 10 θαλάσσια, 33 χερσαία, 8 εναέρια μέσα και 121 ειδικούς.  Επίσης, το Επιχειρησιακό Σχέδιο επεκτείνει τη γεωγραφική περιοχή της επιχείρησης Triton έως τα σύνορα της Μάλτας για να καλύψει την περιοχή που επεκτεινόταν η προηγούμενη επιχείρηση, Mare Nostrum.

Επιπλέον, όσον αφορά το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών 2015-2020, προβλέπει τη δημιουργία ενός καταλόγου ύποπτων σκαφών, τη δημιουργία πλατφόρμων για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και κοινωνικών μέσων δικτύωσης για τη διασφάλιση ότι το περιεχόμενο του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν οι λαθρoδιακινητές για να διαφημίζουν τις δραστηριότητές τους μπορεί γρήγορα να ανιχνευθεί και να αφαιρεθεί.

Μύρνα Νικολαΐδου