Με ένα απροσδόκητο ποσό, 1 δισ. ευρώ η Αυστρία προωθεί τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης

Στις 12 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας Johannes Rauch και οι ηγέτες του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και των Πρασίνων (Grüne) παρουσίασαν τα επόμενα βήματα για τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Μετά από χρόνια αναβλητικότητας, η αυστριακή κυβέρνηση παρουσίασε επιτέλους ένα συγκεκριμένο σύνολο πάνω από 20 μέτρων για τον τομέα της περίθαλψης, με την ευκαιρία της ημέρας περίθαλψης.

Στις 12 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας Johannes Rauch και οι ηγέτες του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και των Πρασίνων (Grüne) παρουσίασαν τα επόμενα βήματα για τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης. Αυτή ήταν «μια σημαντική ημέρα για την περίθαλψη στην Αυστρία», τόνισε ο Rauch, διότι «θα υπάρξει μεγαλύτερη αμοιβή για κάθε εργαζόμενο στην περίθαλψη».

Τα βήματα αποσκοπούν στο να καταστήσουν τον τομέα της περίθαλψης πιο ελκυστικό για τους εργαζόμενους και να εκτονώσουν την επισφαλή κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πανδημία – μια ανησυχητική τάση που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη.

Ένα μεγάλο μέρος πρόκειται να εισρεύσει σε ένα πρόσθετο μηνιαίο μισθολογικό επίδομα για το προσωπικό, το οποίο αρχικά περιορίζεται σε δύο χρόνια. Για το 2022 και το 2023, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει 520 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Θα υπάρξει εβδομάδα «ανακούφισης» για το νοσηλευτικό προσωπικό από την ηλικία των 43 ετών, καθώς και πίστωση χρόνου δύο ωρών μετά τις νυχτερινές βάρδιες.

Η αναγνώριση της κατάρτισης από το εξωτερικό πρόκειται να γίνεται με λιγότερη γραφειοκρατία και η άδεια εργασίας για τους μετανάστες επαγγελματίες να γίνει ευκολότερη.

Εκτός από τις βελτιωμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην περίθαλψη, παρουσιάστηκαν επίσης διευκολύνσεις για τους συγγενείς που φροντίζουν.

Οι αντιδράσεις για τα μέτρα ήταν ανάμεικτες. Ορισμένες οργανώσεις, όπως η Caritas, τα χαρακτήρισαν «πρώτο ορόσημο». Η εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα υγείας Fiona Fiedler υποστήριξε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της ρίψης χρημάτων, ενώ ο εκπρόσωπος της δεξιάς για θέματα αναπηρίας Christian Ragger θεώρησε τον προϋπολογισμό πολύ χαμηλό.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ένωση Υγείας και Νοσηλευτικής (ÖGKV), ορισμένα από τα αιτήματά τους έχουν υλοποιηθεί, αλλά λείπουν βασικά βήματα. Για τους υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους νοσηλευτές, δεν υπάρχει πρακτικά κανένα όφελος από τη μεταρρύθμιση, κατήγγειλε η ÖGKV. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την «από-επαγγελματοποίηση».

Η δέσμη μέτρων θα εφαρμοστεί τώρα βήμα προς βήμα. Τα πρώτα μέτρα πρόκειται να περάσουν από το Εθνικό Συμβούλιο πριν από το καλοκαίρι, δήλωσε η Sigrid Maurer (Πράσινοι).