Με ειδική ιστοσελίδα ανταπαντά η Κομισιόν στα fake news για τον κορονοϊό

κοροναιός 5 [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η Επιτροπή εγκαινιάζει ειδική ιστοσελίδα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία παρέχει υλικό για την κατάρριψη μυθευμάτων, ενώ από την έναρξη της κρίσης έχει ήδη δημιουργήσει έναν ειδικό ιστότοπο αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Στο πόλεμο κατά της παραπληροφόρησης όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες έχουν συνυπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση- Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla και η επαγγελματική ένωση EdiMA- διαβεβαίωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα μέτρα που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στην αύξηση της πρόσβασης σε αξιόπιστες πηγές (όπως ο ΠΟΥ και οι εθνικές υγειονομικές αρχές) και στον υποβιβασμό και την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου. Ωστόσο δέχθηκαν ότι συνεχίζεται σταθερά η ροή ψευδών και επιβλαβών πληροφοριών που σχετίζονται κυρίως με την υγεία, τις οποίες αφαιρούν μαζικά. Εχουν επίσης θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αφαίρεση διαφημίσεων που σχετίζονται με εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα μετά την τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες, χαιρέτισε «τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν» και ζήτησε «να εντείνουν τις προσπάθειες, να εφαρμόσουν πλήρως τις νέες πολιτικές τους και να παράσχουν περισσότερες αποδείξεις ότι τα μέτρα τους λειτουργούν». Εδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη «να επιταχύνουμε την αναλυτική μας ικανότητα και να συντονίσουμε καλύτερα την αντίδραση στις επιβλαβείς πληροφορίες».

Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ασχολείται με την ανάλυση και την αποκάλυψη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία από εξωτερικές πηγές και φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο EUvsDisinfo.eu.

X