Μαζική διαμαρτυρία στη Βιέννη εναντίον της καθιέρωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Περίπου 40.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βιέννης για να διαμαρτυρηθούν για τον πλήρη αποκλεισμό. [EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA]

ΒΙΕΝΝΗ

Περίπου 40.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βιέννης για να διαμαρτυρηθούν για το οριζόντιο λοκντάουν που επιβάλλεται από σήμερα, καθώς και για τα νέα μέτρα που καθιστούν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς από τον Φεβρουάριο.

Την Παρασκευή, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε λοκντάουν για όλους, ξεκινώντας από σήμερα. Τα προηγούμενα μέτρα λοκντάουν που στόχευαν μόνο τους ανεμβολίαστους αποδείχθηκαν ατελέσφορα, καθώς τα ποσοστά των λοιμώξεων συνεχίζουν να εκτοξεύονται στα ύψη και οι μονάδες εντατικής θεραπείας φτάνουν στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη έξαρση της υγειονομικής κρίσης.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Αυστρία, με τον Χέρμπερτ Κικλ, αρχηγό του δεξιού κόμματος FPÖ, να προειδοποιεί για επερχόμενη «δικτατορία» και να καλεί τους Αυστριακούς να βγουν στους δρόμους για το θέμα αυτό.

Το Σάββατο, περίπου 40.000 άνθρωποι ακολούθησαν το κάλεσμά του και διαδήλωσαν κατά των μέτρων, με αιχμή του δόρατος ακροδεξιούς ακτιβιστές και κορονοσυνομωσιολόγους. Και ο Κικλ ήταν παρών.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι απολύτως υγιής», υποστήριξε σε διαδικτυακή εκπομπή κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η αστυνομία ανέφερε 400 ποινικές παραβάσεις, 12 από τις οποίες χαρακτηρίστηκαν ως εθνικοσοσιαλιστικά αδικήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ προειδοποίησε για τη «ριζοσπαστική ατμόσφαιρα» στις διαδηλώσεις, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από ακροδεξιά και αντισημιτικά αισθήματα. Πολλοί διαδηλωτές είχαν φορέσει το κίτρινο αστέρι – το αναγνωριστικό σήμα των Εβραίων κατά την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού- υποστηρίζοντας ότι είναι οι «νέοι Εβραίοι» και ότι τα μέτρα θα ισοδυναμούσαν με «γενοκτονία».

Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ και ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν δέχθηκαν ακόμη και απειλές εναντίον της ζωής τους για τα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να βαθύνουν τις διαιρέσεις στην κοινωνία. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα ρήγματα να γίνουν βαθύτερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

(Oliver Noyan | EURACTIV.de)