Μάσκες ακόμη σε εσωτερικούς χώρους στην Ιταλία, εκτός από το χώρο εργασίας

Αν και σε ολόκληρη την ΕΕ, οι χώρες καταργούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε σχολεία, η Ιταλία παραμένει επιφυλακτική. [Shutterstock/DimaBerlin]

Η χρήση μάσκας στην Ιταλία θα παραμείνει υποχρεωτική στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, αλλά υπάρχει μόνο «ισχυρή σύσταση» για όλους τους χώρους εργασίας από την 1η Μαΐου.

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Πέμπτης θα υπογραφεί ένα διάταγμα σύμφωνα με την τροπολογία που εγκρίθηκε νωρίτερα από το Κοινοβούλιο.

Από τις 31 Μαρτίου έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID-19 στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον χάρτη που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχει επίσης εκπέσει μετά την 1η Μαΐου.

Αν και σε ολόκληρη την ΕΕ, οι χώρες καταργούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε σχολεία, η Ιταλία παραμένει επιφυλακτική.

Οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωτικές μέχρι τις 15 Ιουνίου στα σχολεία, σε όλα τα τοπικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εκδηλώσεις και παραστάσεις σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων, των θεάτρων, των συναυλιών και των αθλητικών χώρων. Στα νοσοκομεία και τα κέντρα περίθαλψης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική μέχρι το τέλος του 2022.

Η Ρώμη κατάργησε τη μάσκα μόνο στους χώρους εργασίας. Οι εταιρείες θα είναι ελεύθερες να αποφασίσουν αν οι υπάλληλοί τους θα πρέπει να τη φορούν στην εργασία τους ή όχι.

Η απόφαση ελήφθη καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται και πάλι. Το παρατηρητήριο Gimbe, την Πέμπτη, ανέφερε ότι τα κρούσματα του COVID-19 αυξήθηκαν κατά 22,7% τις τελευταίες επτά ημέρες.

Εν τω μεταξύ, το Πράσινο Πάσο δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικό από την 1η Μαΐου, εκτός από τα νοσοκομεία και τα κέντρα περίθαλψης, όπου θα είναι υποχρεωτικό μέχρι το τέλος του έτους.