Μακρόν για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Να «μην ενδώσουμε σε ψέματα» 

Στο περιθώριο του ταξιδιού του στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για "ηρεμία και δημόσια τάξη" στη Γουαδελούπη. [EPA-EFE / YOAN VALAT]

ΠΑΡΙΣΙ

Στο περιθώριο ταξιδιού του στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία και τάξη» στη Γουαδελούπη, καθώς το γαλλικό νησί της Καραϊβικής συγκλονίζεται από κίνημα διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. 

«Προτεραιότητά μας είναι να εξακολουθήσουμε να πείθουμε τον κόσμο ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία. Και να μην ενδώσουμε στα ψέματα, στην παραποίηση πληροφοριών και στη χειραγώγηση της κατάστασης από ορισμένους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι η «κατάσταση [ήταν] πολύ εκρηκτική». Εμπρησμοί και λεηλασίες λαμβάνουν χώρα εδώ και αρκετές νύχτες, γεγονός που ώθησε τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ισχύει από την Παρασκευή το βράδυ, μεταξύ 6 μ.μ. και 5 π.μ., και να κλείσουν τα σχολεία.  

Την Κυριακή χρειάστηκε να σταλούν αστυνομικές ενισχύσεις από την ηπειρωτική χώρα, ενώ ξεκίνησε η διάλυση των μπλόκων. 

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς, δέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας αρκετούς εκλεγμένους αξιωματούχους από τη Γουαδελούπη.

(Mathieu Pollet | EURACTIV.fr)