Μάχη για την τιμολόγηση των φαρμάκων

[Shutterstock]

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) θα τεθεί η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της πολυεθνικής εταιρείας Swiss ROCHE σχετικά με την απόφαση της τελευταίας να αποσύρει από την αγορά φάρμακο για τον καρκίνο.

«Υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν ισχυρές και συστηματικές συνέργειες στον τομέα πολιτικής των φαρμάκων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαπραγματευτική ισχύ, προκειμένου να αποφευχθούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που είναι ιδιαίτερα ακατάλληλες σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα», ανέφερε η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η υπόθεση υπερβαίνει τα στενά εθνικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εξήγησε ότι οι πολιτικές προτεραιότητες και οι κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούν να ενταχθούν στο «στενό πλαίσιο» που επιβάλλει το κέρδος των πολυεθνικών εταιρειών.

«Για το λόγο αυτό, επιβάλλουμε μια αυξημένη έκπτωση μέσω αυτού του νομοσχεδίου σε πολυεθνικές εταιρείες που εισάγουν νέα καινοτόμα και συνήθως ακριβά φάρμακα», ανέφερε ο υπουργός.

Στο Συμβούλιο της ΕΕ η σύγκρουση κυβέρνησης-φαρμακοβιομηχανίας

Για την «έλλειψη διαθεσιμότητας φαρμάκων στην Ελλάδα», πρόκειται να συζητήσει το επικείμενο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ στις 8 Δεκεμβρίου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για …

Ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι οι πρακτικές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζουν τις «βασικές και θεμελιώδεις αρχές της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και τη δημιουργία πλαισίου σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών».

Πηγές της βιομηχανίας ανέφεραν στη EURACTIV ότι η διαπραγμάτευση για την θεραπεία του μελανώματος άρχισε τον Μάιο του 2017 μετά την υιοθέτηση της εισφοράς 25%.

«Στην ισχύουσα νομοθεσία αναφέρεται ρητά ότι αυτή η πρόσθετη έκπτωση ισχύει για τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στη θετική λ μετά την έγκριση του νόμου, δηλαδή μετά τον Μάιο του 2017», τόνισε πηγή κοντά στο θέμα.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο του 2017 ψηφίστηκε η αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης 25% από την 1η Ιανουαρίου 2017, επηρεάζοντας μόνο τα φάρμακα που συμπεριλήφθηκαν στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017», υπογράμμισε η πηγή, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό οδήγησε στη δημιουργία δύο κατηγοριών προϊόντων με διαφορετικά επιτόκια προεξόφλησης.

Η EURACTIV επικοινώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

X