Λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα στην Άνω Αυστρία

Upper Austria will implement a fully-fledged lockdown for the unvaccinated from Monday (15 November). [EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA]

ΒΙΕΝΝΗ

Η περιφέρεια της Άνω Αυστρίας θα επιβάλλει πλήρες λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους τη Δευτέρα. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την έκτακτη σύσκεψη του κυβερνήτη με τον υπουργό Υγείας την Τετάρτη για την εκτίναξη του ποσοστού μόλυνσης από τον ιό COVID-19 στο αυστριακό κρατίδιο.

Αλλαξε γνώμη ο κυβερνήτης της Άνω Αυστρίας, Τόμας Στέλζερ, που δήλωνε την Τετάρτη πως «κανείς δεν χρειάζεται λοκντάουν», αναφερόμενος σε ενδεχόμενο περιφερειακό λοκντάουν.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ως εκ τούτου, θα εφαρμόσουμε το πέμπτο στάδιο του σχεδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σχεδιάζουμε να θέσουμε σε ισχύ λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους τη Δευτέρα», δήλωσε ο Στέλζερ στην αυστριακή εφημερίδα der Standard.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να κάνουν ψώνια ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ένα από τα βασικά εμπόδια για την εφαρμογή του λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται η τήρηση των μέτρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία θα διενεργεί ελέγχους πολιτών σε τυχαία βάση.

Οι αριθμοί των μολύνσεων από τον κορονοϊό αυξάνονται δραματικά στην Αυστρία. Την Πέμπτη αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 νέες μολύνσεις.

Περισσότερο έχουν πληγεί τα κρατίδια της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται κοντά στο όριο της χωρητικότητάς τους.

Το κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ ενδέχεται να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο, καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος το αν θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Άνω Αυστρίας.

Η Αυστρία εισήγαγε τον Οκτώβριο ένα σχέδιο πέντε σταδίων για την αντιμετώπιση της έξαρσης των λοιμώξεων. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το τέταρτο στάδιο του σχεδίου τη Δευτέρα, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε όλους τους μη εμβολιασμένους να εισέρχονται σε μπαρ, κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πέμπτο στάδιο του σχεδίου θα επιβάλει πανεθνικό λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους.