Λοκντάουν για ανεμβολίαστους σχεδιάζει η Αυστρία 

Shutterstock/ Andrea Delbo

Την Παρασκευή, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον COVID-19, τα οποία στοχεύουν ειδικά στους ανεμβολίαστους. [Shutterstock/ Andrea Delbo]

Nέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε την Παρασκευή η αυστριακή κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μέχρι και λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους εάν η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αγγίξει ένα συγκεκριμένο όριο.

«Όλοι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν βαρύνονται μόνο με την ευθύνη της δικής τους υγείας, αλλά και των συνανθρώπων τους», δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας μόνο και μόνο επειδή
κάποιοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν.

Η Αυστρία εισήγαγε μέτρα για τους ανεμβολίαστους στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λογω της αύξησης των κρουσμάτων και τη στασιμότητα των εμβολιασμών – με το 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο -, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετα αυστηροποιημένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Σε αντίθεση με πέρυσι, τα μέτρα δεν συνδέονται με τα κρούσματα αλλά με την πληρότητα των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους νέα μέτρα πρόσβαση σε μπαρ, ξενοδοχεία ή πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες. Επιπλέον θα ισχύσει λοκνταουν για τους ανεμβολίαστους όταν η πληρότητα των ΜΕΘ ξεπερνάει το 30%.

O υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε διάκριση μεταξύ εκείνων που «προστατεύονται» και εκείνων που έχουν μόνο «αρνητικό τεστ».

«Αν η πανδημία συνεχίσει να εξελίσσεται με τον τρόπο που δείχνουν σήμερα οι προβλέψεις είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που οδεύουμε με όλους όσοι δεν έχουν προστασία, αλλά έχουν αρνητικό τεστ», πρόσθεσε.