Κυμπουρόπουλος: Η ΕΕ να δει γιατί η Τουρκία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα

Στέλιος Κυμπουρόπουλος [amna.gr/photos/201910/w15-113833…]

Θα πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δούμε γιατί η Τουρκία δεν τήρησε αυτά τα οποία είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Θα πρέπει να αλλάξει η διαπραγματευτική τακτική, να δούμε γιατί η Τουρκία δεν τήρησε αυτά που είχε συμφωνήσει, γιατί έπαιρνε τα χρήματα και κάθε φορά εκβίαζε για το τι θα κάνει με τους πρόσφυγες», είπε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να δούμε και τα κράτη- μέλη ξεχωριστά, μεμονωμένα τι κάνουν», καθώς «όταν οι χώρες αποφασίσουν και πουν “δεν δεχόμαστε πρόσφυγες”, είναι δυστυχώς στη διακριτική τους ευχέρεια να αποφασίσουν».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι «και οι Έλληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές κάνουμε το καλύτερο δυνατό στην κατεύθυνση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και υπηρέτησης της εξωτερικής μας πολιτικής, με τροπολογίες και πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αναδείξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο γίνεται περισσότερο ότι το θέμα της Τουρκίας είναι μείζονος σημασίας».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, ο κ. Κυμπουρόπουλος εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν βρίσκεται σε έναν πανικό αυτή τη στιγμή, έχει πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει και στην προσπάθειά του φέρει τα πράγματα εκεί που θέλει ανοίγει και άλλα μέτωπα», όμως «αυτή τη στιγμή είναι μόνος του σε σχέση με όλες τις μεγάλες κοντινές γειτονικές του δυνάμεις».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι «οι αγορές έχουν δείξει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κυβέρνηση, προ ημερών βγήκαν έντοκα γραμμάτια τα οποία έχουν αρνητικό πρόσημο δανεισμού», συνεπώς «αυτό σημαίνει ότι οι αγορές πιστεύουν και κατανοούν ότι αυτά που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση έχουν βάση, όραμα για ανάπτυξη και ότι δεν είναι μόνο λόγια του αέρα».

Ερωτηθείς για τη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού ο κ. Κυμπουρόπουλος τόνισε ότι «καθυστερήσαμε να το κάνουμε πράξη, έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη», καθώς «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι είναι αποκομμένοι, δεν είναι ξένοι».