Κροατία: Καρατομήσεις αστυνομικών μετά τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Ο αστυνομικός διευθυντής Νικόλα Μηλίνα επιβεβαίωσε το γεγονός και εκτίμησε πως θα ληφθούν περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα. [EPA-EFE/FEHIM DEMIR EPA-EFE/FEHIM DEMIR]

Σε αναστολή τέθηκαν τρεις αστυνομικοί στην Κροατία μετά την δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανίζονται  να βιαιοπραγούν εναντίον μεταναστών στα σύνορα.

Ο αστυνομικός διευθυντής Νικόλα Μηλίνα επιβεβαίωσε το γεγονός και εκτίμησε πως θα ληφθούν περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα.

“Είναι δική μας ευθύνη να φωτίσουμε την όλη υπόθεση. Δεν θέλουμε τέτοια μεμονωμένα περιστατικά να είναι επιζήμια για το γεγονός ότι η κροατική αστυνομία λαμβάνει επαίνους για το έργο τους στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για άλλα καθήκοντα που εκτελούν », πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν εντολές για βίαιη μεταχείριση παράνομων μεταναστών.

“Πιστεύω ότι είναι μια μεμονωμένη υπόθεση γιατί αλλιώς αυτό θα φαινόταν και θα γινόταν γνωστό. Η αστυνομία δεν πρέπει να ενεργεί έτσι και αυτό προφανώς υπερβαίνει την εξουσία του ατόμου”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς στον Τύπο.
“Αλλά πρέπει επίσης να μιλήσουμε για τους αστυνομικούς που κάνουν πολύ σκληρή δουλειά κάθε μέρα όλο το χρόνο με χαμηλές αμοιβές και προστατεύουν τα κροατικά σύνορα. Αυτή είναι μια δύσκολη δουλειά προς το συμφέρον της ευρύτερης κοινότητας. Δεν θα ήθελα η αστυνομία ως υπηρεσία να στιγματιστεί εξαιτίας αυτού », πρόσθεσε.

“Κάποιος πρέπει να προστατεύσει τα σύνορα, σύνορα ίσον κράτος. Άνθρωποι που έρχονται στα σύνορα χωρίς άδεια και θέλουν να τα διασχίσουν διαπράττουν ποινικό αδίκημα. Αυτά είναι γεγονότα”, είπε, ζητώντας επίλυση της πρόσφατης αναφερόμενης υπόθεσης κροατικής αστυνομίας να κτυπά παράνομα μετανάστες.
“Εάν καθοριστεί η λογοδοσία, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και τιμωρία, αλλά ένα πρόβλημα παραμένει. Άνθρωποι, ίσως και οικογένειες, μαζεύονται καθημερινά στα σύνορα της Κροατίας, οι οποίοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα και να πάνε κάπου αλλού, αλλά αυτό είναι παράνομο”, πρόσθεσε.