Κροατία: Η ακροδεξιά συγκεντρώνει υπογραφές για κατάργηση των πιστοποιητικών COVID

Το Most («Γέφυρα»), ένα κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς με βαθιές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία, συγκεντρώνει υπογραφές σε περισσότερους από 1.200 χώρους σε ολόκληρη την Κροατία για να οργανώσει δημοψήφισμα για την κατάργηση των πιστοποιητικών COVID-19.

«Έχουμε αρχίσει να συγκεντρώνουμε υπογραφές για αυτό το κρίσιμο δημοψήφισμα για να αφαιρέσουμε τις εξουσίες από την εθνική ομάδα COVID-19, να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και να καταργήσουμε τα παράνομα πιστοποιητικά COVID», δήλωσε η βουλευτής του κόμματος Μαρίγια Σελάκ Ρασπούτις σε συνέντευξη Τύπου.

«Σταματήστε την stožerokracy (ομάδα διαχείρισης κρίσεων)», είπε.

Με βάση την πρωτοβουλία αυτή, οι εξουσίες θα μεταφερθούν από την ομάδα διαχείρισης κρίσεων στο κροατικό κοινοβούλιο.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργεί στην πράξη, ποια θα είναι η ομάδα λήψης αποφάσεων και ποιες συστάσεις θα χρησιμοποιήσουν, αρμόδιοι θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, εξουσιοδοτημένοι από το νόμο να ενεργούν σε περίπτωση κρίσης της δημόσιας υγείας.

Η τωρινή ομάδα διαχείρισης κρίσεων (Stožer), έχει λάβει μια σειρά αμφιλεγόμενων αποφάσεων – για παράδειγμα, το πιστοποιητικό COVID είναι απαραίτητο για να εισέλθει κάποιος στο ταχυδρομείο, αλλά όχι σε ένα γηροκομείο.

Το γεγονός ότι δεν ελέγχονται τα πιστοποιητικά COVID είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά την εισαγωγή των υποχρεωτικών πιστοποιητικών, ο αριθμός όσων μολύνονται από τον ιό έχει μειωθεί.

Ο βουλευτής του κόμματος Νίνο Ράσπουνιτς τους κάλεσε όλους να συσπειρωθούν με το Most «στην τελευταία γραμμή υπεράσπισης της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης», όπως είπε.