Κροατία: Εξηγήσεις για τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών ζητά ο Πλένκοβιτς

Νταβόρ Μπότσινοβιτς: Tο υπουργείο και η αστυνομία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα ερευνήσουν το θέμα, ώστε να δούμε τι συνέβη και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς είπε ότι είχε μιλήσει με τον υπουργό Εσωτερικών Νταβόρ Μπότσινοβιτς για τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και αναμένει έκθεση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δει τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα.

«Χθες το βράδυ κάλεσα αμέσως τον υπουργό Μπότσινοβιτς για να διασφαλίσει ότι το υπουργείο και η αστυνομία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα ερευνήσουν το θέμα, ώστε να δούμε τι συνέβη και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις, επειδή η Κροατία, ως κράτος δικαίου, σέβεται τους δικούς τους νόμους και τους διεθνείς κανόνες. Δεν θέλουμε ενέργειες που μπορεί να σχετίζονται με το κράτος και που δεν είναι σύμφωνες με το νομικό μας σύστημα », δήλωσε ο Πλένκοβιτς σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση. Εκτιμούμε τον ρόλο της κροατικής αστυνομίας στην προστασία των συνόρων τα τελευταία χρόνια αφού η περιοχή μας έγινε προορισμός μεταναστών, συχνά παράνομων που καθοδηγούνται και οργανώνονται από λαθρεμπόρους που επωφελούνται από τις κακοτυχίες πολλών ανθρώπων που έφυγαν για διάφορους λόγους τα σπίτια τους», πρόσθεσε.