Κόντε: Η Γερμανία πρέπει να αλλάξει μεταναστευτική πολιτική

[Filip Singer/EPA/EFE]

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει την Ιταλία στις προσπάθειές της να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που καταφθάνουν στις ακτές της.

«Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που δέχεται πολλούς πρόσφυγες ως χώρα πρώτης γραμμής», ανέφερε η κ. Μέρκελ πριν από τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ιταλία στο αίτημά της για αλληλεγγύη αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Ζεεχόφερ για μεταναστευτικό: Διακυβεύεται η συνοχή Ευρώπης

Την εφαρμογή του σχεδίου για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα γερμανικά σύνορα πρόκειται να αποφασίσει σήμερα (18 Ιουνίου) η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θέτοντας σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες οι συνομιλίες της με τον πρόεδρο Κόντε και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θα επικεντρωθούν στο ερώτημα πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιτρέψει την ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης στη Λιβύη και να εκπαιδεύσει καλύτερα την ακτοφυλακή της.

Το 2017 περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν την Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Στη διάρκεια της σύντομης συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο κ. Κόντε τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να αλλάξει τη θέση της σχετικά με τη μετανάστευση. «Νομίζω ότι και η Γερμανία έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος», πρόσθεσε.

Η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το άσυλο, υιοθετώντας μια «νέα προσέγγιση που είναι πιο αρμονική», κατέληξε.

Η Ισπανία δίνει παράδειγμα αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

Έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας για την υποδοχή του Aquarius και την «εφαρμογή στην πράξη» των ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών αξιών, απηύθυνε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Elhadj As Sy, χθες (17 Ιουνίου).

X