Κομισιόν: Σχέδιο δράσης για τη μεταναστευτική κρίση, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. [Gabriele Francois Casini/MSF]

Mε αμφιλεγόμενα σχέδια επιδιώκει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μεταναστευτική κρίση, παρά τη δριμεία κριτική που εξαπολύουν ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Την Πέμπτη (17 Αυγούστου), δύο εμπειρογνώμονες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC) επέκριναν την ΕΕ αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση.

«Το νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ, που περιλαμβάνει έναν κώδικα δεοντολογίας για οργανισμούς, οι οποίοι πραγματοποιούν αποστολές με λέμβους διάσωσης, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και παραβιάζει διεθνείς κανονισμούς, καταδικάζοντας τους ανθρώπους στη Λιβύη να υποστούν περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Felipe González Morales, καθώς και ο Ειδικός Εισηγητής για τα βασανιστήρια, Nils Melzer.

Τον Ιούλιο, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν για την επιβολή νέου κώδικα δεοντολογίας στις ΜΚΟ, που, επί του παρόντος, καταρτίζεται από την Ιταλία.

Από την πλευρά της, η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει στις ΜΚΟ τη χρήση ορισμένων ειδών σκαφών και την παραλαβή μεταναστών κοντά στις ακτές της Λιβύης. Οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τη δέσμευση των πλοίων να χρησιμοποιούν λιμάνια σε χώρες εκτός της ιταλικής επικράτειας.

Για τις ίδιες τις ΜΚΟ, το γεγονός αυτό καθιστά μια δυνητικά επικίνδυνη λύση, καθώς ο συνωστισμός στις λέμβους, δεν επιτρέπει να διανύσουν με ασφάλεια μεγάλες αποστάσεις.

Την Τρίτη (15 Αυγούστου), η ακτοφυλακή της Λιβύης συνέλαβε μέλη μιας ισπανικής ΜΚΟ, σταματώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης από αρκετούς οργανισμούς στη Μεσόγειο. Η ΕΕ είναι περήφανη που εκπαιδεύει την ακτοφυλακή της Λιβύης, ωστόσο, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις διάσωσης, οι μετανάστες κινδυνεύουν το ίδιο, είτε συλλαμβάνονται από την ακτοφυλακή, είτε βρίσκονται στο νερό.

Η Κομισιόν αδιαφορεί για την κριτική των εμπειρογνωμόνων

Το σχέδιο δράσης, που ενέκρινε η Επιτροπή στις αρχές Ιουλίου, προβλέπει ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν στο να περιορίσουν τον αριθμό αφίξεων των μεταναστών στην Ιταλία. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιοδήποτε ανάμειξη στο σύστημα μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, η ιδέα μετακίνησης προς τη Λιβύη έχει αντιμετωπίσει σοβαρές επικρίσεις από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι επιμένουν, ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τοποθεσία, λόγω δυσμενούς μεταχείρισης που θα τύχουν οι μετανάστες, εάν συλληφθούν από τις τοπικές αρχές με σοβαρό κίνδυνο για ενδεχόμενη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

«Η λύση δεν είναι να περιορίσουμε την πρόσβαση σε διεθνή ύδατα ή να χρησιμοποιήσουμε όπλα, για να απειλήσουμε σκάφη, όπως αναφέρει επανειλημμένα η Λιβύη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους μεταναστών στη θάλασσα και παραβιάζει την υποχρέωση διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο», επεσήμαναν οι ειδικοί.

Ερωτηθείσα από την EURACTIV για το εν λόγω ζήτημα, η Κομισιόν αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες αυτές, θεωρώντας ότι προέρχονται από «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την άποψη του UNHRC».

Όπως ακριβώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρομοίως και η Επιτροπή είναι, εν μέρει, υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην περίπτωση διαμόρφωσης ισχυρότερης στάσης στο θέμα αυτό.

Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο προχωρά με αμείωτους ρυθμούς, παρά τις αντιρρήσεις των επικριτών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, γνωστοποίησε στους Ιταλούς ηγέτες, ότι η ΕΕ θα επιταχύνει τη μετεγκατάσταση των μεταναστών και θα κινητοποιήσει επιπλέον κεφάλαια και προσωπικό για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

«Συνεργαζόμαστε συλλογικά, έχοντας μία προτεραιότητα: να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

X