Η Κομισιόν μπλοκάρει τη χρηματοδότηση των οργανώσεων νέων στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ/ Σε προσωρινή αναστολή χρηματοδότησης των οργανώσεων νέων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Erasmus+ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα προγραμματισμένα πρότζεκτ ενώ αμφίβολο είναι και το χρονικό διάστημα μέχρι την άρση της.

Η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις οργανώσεις νέων στην Ελλάδα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο φαίνεται ότι έχει μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

Με ανακοίνωσή του στις 28 Απριλίου του 2014, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ τόνισε ότι αναφορικά με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά την περίοδο αξιολόγησης Round1/2015 με καταληκτική ημερομηνία την 4η Φεβρουαρίου 2015, «η Εθνική Μονάδα Συντονισμού, δεν θα προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και κατά συνέπεια στην έκδοση της σχετικής Απόφασης Επιχορήγησης Δικαιούχων».

«Ο λόγος που δημιουργεί τις σχετικές καθυστερήσεις έγκειται στο γεγονός ότι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού έχει τεθεί σε αναστολή χρηματοδότησης», αναφέρει η ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο λόγος της αναστολής της χρηματοδότησης καθώς και πώς προέκυψε αυτή.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Την περίοδο 2007-2013, το πρόγραμμα νεολαία υπαγόταν στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση να αλλάξει χέρια και να υπαχθεί στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Τον Μάρτιο του 2014, όμως, με υπουργική απόφαση το πρόγραμμα νεολαία επέστρεψε εκ νέου στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Η EurActiv.gr επικοινώνησε με τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με την απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης.

«Η Επιτροπή έχει αναστείλει προσωρινά τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία του Erasmus+ για την Ελλάδα. Η αναστολή έχει τεθεί σε εφαρμογή για την εξασφάλιση ότι τα απαιτούμενα πρότυπα για τη διαχείριση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την Εθνική Υπηρεσία που εποπτεύει αυτά τα κονδύλια στην Ελλάδα (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης)», υπογράμμισε στην EurActiv.gr η Nathalie Vandystadt, εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Κομισιόν.

Πότε θα αρθεί η αναστολή;

«Η αναστολή μπορεί να αρθεί μόνο όταν η Εθνική Μονάδα παράσχει στην Επιτροπή τη νομική δήλωση που θα διασφαλίζει ότι τα εν λόγω πρότυπα έχουν εκπληρωθεί», συμπλήρωσε η Vandystadt.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει την Εθνική Υπηρεσία και τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με την αναστολή και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αρθεί.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

*φωτογραφία [Emka74/shutterstock]

X