Κόλαση: οδοιπορικό στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια

Μόρια, Λέσβος [Giorgos Moutafis]

Οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες, παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, σύμφωνα με την Oxfam. Καθώς ο καιρός γίνεται περισσότερο κρύος, οι φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας ζητούν μια άμεση αντίδραση από την Ευρώπη, αναφέρει η EURACTIV Γαλλίας.

«Επί του παρόντος, ο χειμώνας πλησιάζει και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται. Βρέχει πολύ. Τα πάντα είναι βρεγμένα: τα ρούχα, οι κουβέρτες, τα λίγα πράγματα που έχουν στην κατοχή τους οι άνθρωποι. Ξαπλώνουν τη νύχτα σε βρεγμένες κουβέρτες σε σκηνές που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή», δήλωσε η Sonia Andreu στην Oxfam*.

Η Αντρέου είναι η υπεύθυνη του κέντρου μεταναστών «Bashira» στη Λέσβο. Κοντά στην Τουρκία, το μικρό αυτό μέρος της Ελλάδας φιλοξενεί το κέντρο υποδοχής της Μόρια, όπου περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι περιμένουν, προτού προσεγγίσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το camp, το κύριο ευρωπαϊκό κέντρο καταγραφής και ελέγχου των αιτήσεων ασύλου (ένα από τα φημισμένα «hotspots»), είναι υπερφορτωμένο. Εξυπηρετεί σχεδόν το διπλάσιο της αρχικής χωρητικότητας του, ενώ παράλληλα έως και 2.000 νέους πρόσφυγες καταφθάνουν κάθε μήνα. Παρά το ότι ορισμένοι εξ αυτών αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία, η ζωή στο camp παραμένει εξαιρετικά επισφαλής.

Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα

«Η κατάσταση στην Μόρια είναι πέρα από κάθε φαντασία. Έρχομαι τακτικά εδώ από το 2017 και κάθε φορά πιστεύω ότι η κατάσταση δεν μπορεί να χειροτερέψει περαιτέρω σε σχέση με την επόμενη φορά. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει», δήλωσε η Μαρία**, η οποία εργάζεται για το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR).

Εκτός από τη λάσπη και το κρύο, άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν την έλλειψη ασφάλειας (τα δύο τρίτα των ατόμων που κρατούνται εδώ αναφέρουν ότι αισθάνονται ανασφαλή), τον υπερπληθυσμό και την έλλειψη υγιεινής.

«Είμαστε 25 γυναίκες που κοιμούνται σε μια σκηνή, με ένα μόνο μπάνιο, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε άλλο. Είναι πραγματικά πολύ βρώμικο, αλλά πρέπει να το πλύνουμε ούτως ή άλλως», δήλωσε η Clara**, μια 36χρονη γυναίκα από το Καμερούν.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Τις περισσότερες φορές υπάρχει μόνο ένας γιατρός στο νησί, που αποστέλλεται από την ελληνική κυβέρνηση.

«Το να επισκεφθεί κανείς ένα γιατρό είναι πολύ δύσκολο, υπάρχει μόνο ένας για ολόκληρο το κέντρο. Πραγματικά πρέπει να είσαι στα πρόθυρα του θανάτου για να λάβεις φροντίδα», παραπονέθηκε ο 45χρονος Shala ** από το Αφγανιστάν.

Ορίζοντας τους «ευάλωτους» ανθρώπους

Η Oxfam ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, δεν υπήρξαν καθόλου γιατροί στο πεδίο. Ως εκ τούτου, δεν κατέστη δυνατό να διενεργηθούν ιατρικοί έλεγχοι στους νέους αφιχθέντες, προκειμένου να εντοπιστούν τα άτομα που θεωρούνται «ευάλωτα», όπως ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες γυναίκες, μητέρες βρεφών, άτομα με αναπηρίες και θύματα βασανιστηρίων.

Το παράδειγμα του Joysin, ενός 28χρονου αιτούντα ασύλου από το Καμερούν, αποδεικνύει την έκταση του προβλήματος. Η Oxfam εξήγησε ότι όταν ο Joysin έφτασε στη Λέσβο, οδηγήθηκε απευθείας στο κρατητήριο, περιμένοντας να απελαθεί, ενώ ο ιατρικός έλεγχος του περιορίστηκε στο να διαπιστωθεί ότι είχε υποβληθεί «πρόσφατα σε εγχείριση».

Ωστόσο, ο Joysin δεν είχε υποβληθεί σε καμία εγχείρηση αλλά είχε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Έπρεπε να περιμένει για ένα μήνα, προτού δει έναν ψυχολόγο και να «ελευθερωθεί» μετά από τρεις μήνες, έχοντας εν τω μεταξύ «παραμείνει σε περιορισμένο χώρο με 15 άλλους άνδρες που είχαν όλοι τα δικά τους ζητήματα», όπως είπε ο ίδιος. Από την «απελευθέρωσή» του στο camp και έπειτα, δεν έχει λάβει κανενός είδους φροντίδα.

Ο Όρμπαν ελπίζει σε ένα Ευρωκοινοβούλιο κατά της μετανάστευσης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Πέμπτη (10 Ιανουαρίου) ότι ελπίζει πως το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κυριαρχείται από δυνάμεις κατά της μετανάστευσης.

Ένα «θεμελιώδες καθήκον»

Η κατάσταση αυτή καταγγέλλεται από τον Jon Cerezo, υπεύθυνο ανθρωπιστικής εκστρατείας στην Oxfam Γαλλίας. «Η μη ταυτοποίηση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και η μη ικανοποίηση των αναγκών τους αποτελεί ανευθυνότητα και απροσεξία», υπογράμμισε ο ίδιος θυμωμένα.

«Η αναγνώριση αυτών των ανθρώπων είναι το πιο θεμελιώδες καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της», τόνισε ο Cerezo.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στη Μόρια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες γυναίκες.

«Γνωρίζω μια γυναίκα που γέννησε με καισαρική τομή. Τέσσερις ημέρες αργότερα, εστάλη πίσω στη σκηνή με τα παιδιά της, σε εντελώς ανθυγιεινές συνθήκες», ανέφερε η Andreu.

«Νομίζω ότι η Μόρια είναι κόλαση στη γη», πρόσθεσε.

Η μεταρρύθμιση του «Δουβλίνου» παραμένει στάσιμη

Η Oxfam υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί οι «ευάλωτοι» άνθρωποι ακολουθούν τη συνήθη διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου και δεν υπόκεινται σε ταχείες διαδικασίες απέλασης στην Τουρκία.

Η Oxfam πιστεύει επίσης ότι η λύση έγκειται στην ενίσχυση των ανθρωπίνων και υλικών πόρων στα ελληνικά νησιά, αλλά και στη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε πιο τακτική βάση, προκειμένου να τους παρέχεται καλύτερης ποιότητας φροντίδα.

Ωστόσο, η απαιτούμενη ανταπόκριση πάει πολύ πιο μακριά από την ίδια την Ελλάδα. Είναι το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Η Oxfam ζητεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη και, ειδικότερα, τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, του συστήματος ασύλου της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το θέμα αυτό κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Από το Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους παροτρύνει να επανεξετάσουν το «Δουβλίνο», προκειμένου το βάρος της μετανάστευσης να μοιραστεί καλύτερα.

X