Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καταρρέουν από την πανδημία – σε κίνδυνο τα Χριστούγεννα

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνει σταθερά σε ύψη που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του εαρινού κύματος COVID, οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις. [EPA-EFE / RAFAL GUZ]

ΠΡΆΓΑ | ΒΟΥΔΑΠΈΣΤΗ

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει σταθερά τα ύψη που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του εαρινού κύματος COVID, οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας θα έχουν σύντομα να αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις. 

Η επιδημία μαίνεται, ανέφερε το προεδρείο του Ιατρικού Επιμελητηρίου της Ουγγαρίας σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, με βάση τα νέα στοιχεία για τον κορονοϊό όπου καταγράφηκαν 10.265 νέες μολύνσεις και 178 θάνατοι εκείνη την ημέρα, με τους αριθμούς να παρουσιάζουν απότομη αύξηση.

Οι γιατροί σημείωσαν ότι το γεγονός ότι 565 ασθενείς βρίσκονται σε αναπνευστήρες σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον μιάμιση φορά, αν όχι διπλάσιοι, ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση που χρειάζονται εντατική φροντίδα, αλλά για τους οποίους δεν υπάρχει χώρος.

Περισσότερο από το ένα δέκατο των πρόσφατα μολυσμένων ασθενών χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ η καθημερινή αύξηση κατά 10% του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ένα τεράστιο ποσοστό, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά την υπηρεσία ασθενοφόρων και τα νοσοκομεία υποδοχής, δήλωσε το σωματείο που εκπροσωπεί τους Ούγγρους γιατρούς.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο σύστημα υγείας της χώρας τους, Ούγγροι γιατροί επεσήμαναν πως «τα τμήματα επειγόντων περιστατικών πνίγονται στους ασθενείς, ακόμη και αν εργάζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όλο και περισσότερα νέα τμήματα μετατρέπονται και ανοίγουν για τη φροντίδα του Covid, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, χειρουργοί και νοσηλευτές μεταφέρονται από τα τμήματά τους στα τμήματα αυτά».

«Δεν ωφελεί να υπάρχουν αρκετά μηχανήματα αν το προσωπικό έχει μειωθεί από το τελευταίο κύμα. Αρρώστησαν και πέθαναν, εξαντλήθηκαν και παραιτήθηκαν. Και χωρίς αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό, δεν υπάρχει πραγματική εντατική φροντίδα», προσθέτουν. 

Οι γιατροί κατακεραύνωσαν επίσης τη νέα υπουργική απόφαση που απαιτεί τουλάχιστον έναν ειδικό, έναν γιατρό και πέντε νοσηλευτές για κάθε 20 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Κατά την άποψή τους, πρόκειται για σοβαρή αποδυνάμωση των επαγγελματικών προτύπων και κανονισμών, για μια αγχωμένη και εσπευσμένη επιλογή αντί για πραγματική εντατική φροντίδα.

Μέχρι στιγμής οι περιορισμοί που σχετίζονται με το COVID στην Ουγγαρία ήταν σχετικά χαλαροί. Η τελευταία δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου έδωσε στους εργοδότες το δικαίωμα να απαιτούν από τους εργαζομένους να κάνουν το εμβόλιο, κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και έκλεισε τα νοσοκομεία για τους επισκέπτες.

Για να αποφευχθούν «πολλοί νεκροί τα Χριστούγεννα», οι Ούγγροι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου ζήτησαν αυστηροποίηση των μέτρων τώρα. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, η απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων, η σύνδεση της εισόδου σε δραστηριότητες αναψυχής με την κατοχή πιστοποιητικών COVID ή αρνητικών εξετάσεων και η παρότρυνση για εργασία από το σπίτι. 

Για τους επαγγελματίες υγείας, το Επιμελητήριο ζήτησε να ρυθμιστούν οι αμοιβές των εφημεριών, να αυξηθούν οι μισθοί και να αρχίσει η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα της υγείας.

Και οι Τσέχοι εργαζόμενοι της υγείας παλεύουν με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19

Την Τρίτη, η Τσεχία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020. Καταγράφηκαν συνολικά 22.479 κρούσματα. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με COVID-19, εκ των οποίων οι 661 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η μη επείγουσα περίθαλψη περιορίστηκε για άλλη μια φορά στο 20-30% των τσεχικών νοσοκομείων.

Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων COVID-19, η τσεχική κυβέρνηση παρέμεινε αδρανής τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει νέα μέτρα. Τη σιωπή την έσπασε τελικά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ανακοινώνοντας νέα αυστηρά μέτρα με στόχο τους ανεμβολίαστους. Από τις 22 Νοεμβρίου, το αρνητικό τεστ δεν θα γίνεται πλέον δεκτό ως έγκυρο πιστοποιητικό Covid. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19 θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε παμπ, εστιατόρια ή μαζικές εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει τα νέα μέτρα την Πέμπτη.

«Φαίνεται ότι όλα τα μέτρα που εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκή», δήλωσε ο Μπάμπις. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άνταμ Βόιτεχ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα τσεχικά νοσοκομεία σύντομα να υπερφορτωθούν και πάλι. Το ποσοστό εμβολιασμού της Τσεχίας παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με 58% πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης, ο Βόιτεχ δήλωσε ότι τα αυστηρότερα μέτρα παρέχουν την μόνη πιθανότητα να εξασφαλιστούν «σχετικά ήρεμα Χριστούγεννα».

(Aneta Zachová | EURACTIV.cz ; Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com με Telex)