Ιταλοί γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού στα επείγοντα

Νοσηλευτές και γιατροί συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προσωπικού στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει βαθιά κρίση λόγω της έλλειψης περίπου 4.000 νοσηλευτών και γιατρών. [EPA-EFE / Daniel Dal Zennaro]

ΡΩΜΗ

Νοσηλευτές και γιατροί συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στη Ρώμη για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προσωπικού στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει βαθιά κρίση λόγω της έλλειψης περίπου 4.000 νοσηλευτών και γιατρών και των κακών συνθηκών εργασίας. 

Όπως είπαν, όταν το τέταρτο κύμα πανδημίας θα ενταθεί δε θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία που διοργάνωσε η SIMEU, η επιστημονική ένωση επαγγελματιών του προσωπικού επειγόντων περιστατικών, δήλωσαν ότι υπό τις συνθήκες αυτές, όταν τα κρούσματα σοβαρών ασθενειών του Covid θα κορυφωθούν, θα πρέπει να περικόψουν τις υπηρεσίες, όπως ήδη συνέβη κατά τη χειρότερη φάση της πανδημίας.

Αν και οι διαδηλωτές χαιρέτισαν το κίνητρο των 90 εκατομμυρίων ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση, τόνισαν ότι αυτό που απαιτείται είναι η διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

Το πρόβλημα συνδέεται με την έλλειψη ατόμων που θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για πρόσληψη προσωπικού έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, οι περισσότεροι από το προσωπικό αυτό έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους. Για τους τελειόφοιτους, δεν υπάρχει ενδιαφέρον να κάνουν καριέρα σε έναν τέτοιο τομέα.

«Γνώριζα για τις δυσκολίες όταν επέλεξα αυτό το πεδίο, δεν αποκλείω να το εγκαταλείψω όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε ο Αλεσάντρο Σάλτσμαν στο Il Fatto Quotidiano, ένας νέος επαγγελματίας που πήρε την ειδικότητα μόλις την περασμένη Τρίτη στη νότια περιφέρεια του Μολίζε.

Οι κακές συνθήκες εργασίας συνδέονται φυσικά με την έλλειψη προσωπικού: το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών πρέπει να κάνει εξαντλητικές και πολύ αγχωτικές βάρδιες, ενώ οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί σε σύγκριση με τις λιγότερο κουραστικές θέσεις εργασίας άλλων τμημάτων.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι αποφάσισαν να γίνει η διαμαρτυρία τώρα, επειδή με τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά στη χώρα, ήθελαν να είναι προετοιμασμένοι όταν η πίεση στα νοσοκομεία θα γίνει  πολύ μεγάλη. (Eleonora Vasques | EURACTIV.com)