Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών

Για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση επέκτεινε επίσης το Super Green Pass σε όλους τους άνω των 50 για να πάνε στη δουλειά τους από τις 15 Φεβρουαρίου. [Shutterstock/tb-photography]

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όσους είναι άνω των 50 ετών έως τις 15 Ιουνίου, ως συμβιβαστική λύση καθώς δεν ήταν όλα τα κόμματα του συνασπισμού υπέρ των υποχρεωτικών εμβολίων για όλους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και τα κόμματα Italia Viva και Fratelli d’Italia, όλα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, πίεσαν ώστε τα εμβόλια να είναι υποχρεωτικά για όλους. Ωστόσο, το κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που είναι επίσης στον συνασπισμό, αντιτάχθηκε σε ένα τέτοιο μέτρο.

Είναι πιθανό ότι για αυτόν τον λόγο, κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 50 ετών.

«Η Λέγκα είναι αντίθετη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό χωρίς διακρίσεις και προτείνει τη χρήση επιστημονικών και όχι ιδεολογικών κριτηρίων: οι περισσότερες νοσηλείες στην εντατική αφορούν άτομα άνω των 65 ετών», δήλωσε πηγή της «Λέγκας», η οποία ήθελε να αλλάξει την ηλικία από τα 50 στα 60.

 Επίσης το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ανήκει επίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνεί εν μέρει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: «Φαίνεται παράδοξο να συλλογιζόμαστε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όταν ακόμη και εκείνοι που μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση δυσκολεύονται να το κάνουν γρήγορα». δήλωσε την Τρίτη ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση επέκτεινε επίσης το «Super Green Pass» σε όλα τα άτομα άνω των 50, ως προϋπόθεση για να πάνε στη δουλειά τους από τις 15 Φεβρουαρίου. Το «Super Green Pass» είναι ένα υποχρεωτικό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ που εκδίδεται μόνο για εμβολιασμένους ή για άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19.

Την Τετάρτη, καταγράφηκαν στην Ιταλία 189.109 νέα κρούσματα και 231 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 92,9% και οι θάνατοι κατά 56,1%.