Ιταλία: Τα νοικοκυριά «πλήρωσαν από την τσέπη τους» τις δαπάνες για την υγεία το 2021

Οι δαπάνες των νοικοκυριών για υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα ηλικιωμένων και εκπαίδευση αυξήθηκαν στα 136 δισεκατομμύρια, πάνω από 5 χιλιάδες ευρώ ανά νοικοκυριό, που αντιστοιχεί στο 17% του καθαρού εισοδήματος. [EPA-EFE/LUCA ZENNARO]

Περισσότερες από τις μισές ιταλικές οικογένειες (50,2%) παραιτήθηκαν από υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εν μέρει λόγω του COVID-19, δήλωσε ο όμιλος Cerved στην έκθεσή του για το 2022 για την ευημερία του ιταλικού νοικοκυριού που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (12 Ιανουαρίου) στη Ρώμη.

Παράλληλα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα ηλικιωμένων και εκπαίδευση αυξήθηκαν στα 136 δισεκατομμύρια, πάνω από 5 χιλιάδες ευρώ ανά νοικοκυριό, που αντιστοιχεί στο 17% του καθαρού εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι δαπάνες ανέβηκαν στα 38,8 δισ. για την υγειονομική περίθαλψη, 29,4 δισ. για την περίθαλψη ηλικιωμένων και 12,4 δισ. για την εκπαίδευση.

Ωστόσο, καταγράφηκε μείωση στη φροντίδα των παιδιών (6,4 δισεκατομμύρια), στην οικογενειακή φροντίδα (11,2 δισεκατομμύρια) και στις δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής (5,1 δισεκατομμύρια). Μεταξύ των ατόμων που έχουν παραιτηθεί από τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το 13,9% απαρνήθηκε τις βασικές υπηρεσίες.

Οι αιτίες που εντοπίστηκαν είναι οικονομικά προβλήματα, μη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών και ανεπάρκεια προμηθειών, ζητήματα που συνδέονται βαθιά με την υγειονομική κρίση COVID-19, η οποία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής.

Ειδικότερα, η πτώση είναι της τάξης του 56,8% και 58,4% αντίστοιχα στη φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών και 33,8% στην εκπαίδευση.

Οι ελλείψεις στις προμήθειες αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους: 4 εκατομμύρια από αυτούς (σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου) ζουν μόνοι. Σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις, η βοήθεια παρέχεται αποκλειστικά από μέλη της οικογένειας. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στη δομή των νοικοκυριών, ειδικά σε νέα πρότυπα αναγκών και σχέσεων.

Η έρευνα ανέλυσε ένα δείγμα 4.005 νοικοκυριών και από τις 21 ιταλικές περιφέρειες, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές διαφορές και τη σύνθεση των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές συνέλεξαν στατιστικά στοιχεία σε διαφορετικές φάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, από το πρώτο lockdown του 2020, δηλαδή από την άνοιξη έως τον Νοέμβριο του 2021. Στόχος της έρευνας είναι να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της έκτακτης ανάγκης COVID-19 στη συμπεριφορά των οικογενειών, τονίζοντας μακροχρόνιες τάσεις.