Ιταλία: Λουκέτο για τους ανεμβολίαστους και τρίτη δόση για τους 18-39

Η ισχύς του πιστοποιητικού COVID περνάει από 12 σε εννέα μήνες

ΡΩΜΗ

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ψήφισε την Τετάρτη τον περιορισμό της ισχύος του πιστοποιητικού Covid από 12 σε εννέα μήνες και την πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια και άλλα κέντρα αναψυχής μόνο στους εμβολιασμένους ή σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τον ιό. 

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα ανακοίνωσε πως τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-39 ετών μπορούν να κλείνουν πια ραντεβού για το τρίτο εμβόλιο.

Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός όχι μόνο για το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και για το μη υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται σε νοσοκομεία, την αστυνομία, το στρατό και το προσωπικό των σχολείων. Αυτή η επέκταση των υποχρεωτικών εμβολίων θα περιλαμβάνει και τις αναμνηστικές δόσεις.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2022.

Στους ανεμβολίαστους που μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ 48 ωρών θα επιτρέπονται μόνο βασικές δραστηριότητες, όπως να πηγαίνουν στη δουλειά, να κάνουν ψώνια, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να πηγαίνουν σε γυμναστήρια.

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει την εξάπλωση των λοιμώξεων και να σώσει τον τομέα της φιλοξενίας από άλλα λουκέτα.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τους κινδύνους, με το Σούπερ Πιστοποιητικό COVID μπορούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Όλα είναι υπό έλεγχο, βρισκόμαστε στην καλύτερη κατάσταση στην Ευρώπη χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία. Θυμόμαστε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, την πτώση της οικονομίας κατά 8%, τις κλειστές επιχειρήσεις, τα παιδιά που παρακολουθούσαν μαθήματα στο διαδίκτυο και τα οποία εξακολουθούν να υποφέρουν», πρόσθεσε. (Eleonora Vasques | EURACTIV.com)