Ιταλία: Δραματική μείωση των χειρουργείων 50-80% λόγω έλλειψης ΜΕΘ

«Συχνά δεν είναι δυνατό να χειρουργηθούν ούτε ασθενείς με καρκίνο, επειδή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα μονάδων εντατικής θεραπείας στο μετεγχειρητικό», είπε ο πρόεδρος της Ιταλικής Χειρουργικής Εταιρείας (SIC) Francesco Basile. [EPA-EFE / FILIPPO VENEZIA]

«Βαθιά κρίση» στις χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία επιφέρει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τον COVID-19,  καθώς τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50% έως 80% λόγω έλλειψης χώρου στη ΜΕΘ.

«Η χειρουργική δραστηριότητα σε όλη την Ιταλία έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 50% με το ποσοστό να αγγίζει μέχρι και το 80%, καθώς χειρουργεία πραγματοποιούνται μόνο για ασθενείς με όγκους ή επείγοντα περιστατικά. Αλλά συχνά δεν είναι δυνατό να χειρουργηθούν ούτε ασθενείς με καρκίνο, επειδή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα μονάδων εντατικής θεραπείας στο μετεγχειρητικό», είπε ο πρόεδρος της Ιταλικής Χειρουργικής Εταιρείας (SIC) Francesco Basile τη Δευτέρα (10 Ιανουαρίου).

 Ο κ. Basile εξήγησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλειών αφορά σε ασθενείς με Covid και «οι μονάδες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο ειδικός ανησυχεί για πολλές περιπτώσεις καρκίνου «που συχνά φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο». Για παράδειγμα, αναφερόμενος στην κατάσταση του 2020, ο ειδικός είπε ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν περίπου 400.000 αναβληθείσες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να επιφέρουν «επιδείνωση των παθολογιών του όγκου με τους ασθενείς να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πολύ αργά για χειρουργείο».

Ο Basile επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε πρακτικά στην ίδια κατάσταση με το 2020, «που οδήγησε σε 400.000 αναβληθείσες χειρουργικές επεμβάσεις, σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών στη λίστα αναμονής και, το πιο σοβαρό, επιδείνωση των παθολογιών όγκου που έφταναν συχνά στο νοσοκομείο καθυστερημένα και δεν επιδέχονταν πια χειρουργείο».

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τώρα μια σημαντική πρόκληση κατά του COVID: παρά το γεγονός ότι το 78,79% των κατοίκων της Ιταλίας ολοκλήρωσε τον κύκλο εμβολιασμού (στοιχεία της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου), οι μη εμβολιασμένοι εξακολουθούν να πιέζουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά τις νοσηλείες. Η παραλλαγή Omicron μειώνει τη νοσηλεία κατά 40%, όπως αναφέρει ο Guardian, ωστόσο, η ακραία μεταδοτικότητά της μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στα νοσοκομεία.