Ιταλία: Διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κίνδυνος είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός τάξεων θα μπει σύντομα σε καραντίνα, καθώς δεν είναι δυνατό να περιοριστεί η μόλυνση υπό αυτές τις συνθήκες, λένε οι διευθυντές σχολείων.   [EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI]

Η επιστροφή στα μαθήματα με φυσική παρουσία δεν είναι διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή, έγραψαν 1.500 διευθυντές σχολείων σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση πιέζει να συνεχιστούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία από την ερχόμενη Δευτέρα (10 Ιανουαρίου), παρά το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, τα σχολεία θα δυσκολευτούν να εντοπίζουν κρούσματα και να κάνουν τεστ, καθώς και να εξασφαλίσουν μάσκες προσώπου FFP2 για όλους.

Ο κίνδυνος είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός τάξεων θα μπει σύντομα σε καραντίνα, καθώς δεν είναι δυνατό να περιοριστεί η μόλυνση υπό αυτές τις συνθήκες.

«Μια προγραμματισμένη και προσωρινή αναστολή των μαθημάτων με φυσική παρουσία για ένα δεκαπενθήμερο είναι σίγουρα προτιμότερη από μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κατακερματισμό, διακοπή των μαθημάτων και έλλειψη εκπαιδευτικής αποτελεσματικότητας», έγραψαν οι διευθυντές στην επιστολή.

Οι τελευταίοι ζητούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την περίοδο για να προετοιμάσουν επαρκώς τα σχολεία ώστε να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, εφαρμόζοντας το σύστημα εντοπισμού κρουσμάτων και το σύστημα τεστ και έχοντας εξασφαλίσει μάσκες FFP2.

Η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά τον COVID: ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι είναι επί του παρόντος θετικοί στη χώρα. Η Ιταλία κατέγραψε 219.441 νέα κρούσματα COVID-19 και 231 θανάτους την Πέμπτη (6 Ιανουαρίου). Τις προηγούμενες 24 ώρες, έγιναν 1.138.310 τεστ PCR και rapid tests.

Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει τεστ, καθώς είναι τεράστια η ζήτηση τόσο στα νοσοκομεία όσο και τις ιδιωτικές κλινικές.

Την Τετάρτη, η Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους κατοίκους άνω των 50 ετών, έως τις 15 Ιουνίου.