Ιταλία: Δεκάδες μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στο πλοίο Gregoretti της ιταλικής ακτοφυλακής

Επιτράπηκε η αγκυροβόληση στο λιμάνι Augusta της Σικελίας σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής το οποίο βρέθηκε στη Μεσόγειο με περισσότερους από 130 επιβαίνοντες μετανάστες, αλλά η Ρώμη αρνήθηκε την Κυριακή (28 Ιουλίου) να επιτρέψει την αποβίβαση τους μέχρι να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.

«Το Gregoretti έφτασε στο λιμάνι της Augusta μέσα σε μια νύχτα, όπως είναι η συνηθισμένη διαδικασία για ένα στρατιωτικό σκάφος. Τώρα η ΕΕ πρέπει να δράσει επειδή το θέμα της μετανάστευσης αφορά ολόκληρη την ήπειρο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Danilo Toninelli σε δήλωση του.

Περίπου 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη με δύο ετοιμόρροπες βάρκες, διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές την Πέμπτη το βράδυ και μεταφέρθηκαν στο πλοίο της ακτοφυλακής Bruno Gregoretti.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα την ίδια μέρα που τουλάχιστον 115 άλλοι μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της λιβύης – η πιο θανατηφόρα τραγωδία της Μεσογείου φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Πολλοί μετανάστες στο Gregoretti έχουν ήδη μεταφερθεί για ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που βρισκόταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, των δύο παιδιών της και του συντρόφου της.

Το πλήρωμα του πλοίου έχει μπλοκαριστεί μαζί με τους μετανάστες.

Ωστόσο, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini επανέλαβε ότι οι υπόλοιποι μετανάστες δεν θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν το σκάφος μέχρις ότου άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν να τους παραλάβουν.

Ο Σαλβίνι υιοθέτησε μια σκληρή στάση εναντίον των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα και μεταφέρονται στην Ιταλία, διότι αυτό, όπως λέει ο ίδιος, επιφέρει άδικη επιβάρυνση στην κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι 14 μέλη της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο αναδιανομής προσφύγων που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και οκτώ δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν ενεργά.

Η πρόταση προκάλεσε την οργή του Σαλβίνι επειδή συνεχίζει να επιτρέπει στους μετανάστες να αποβιβαστούν στην επικράτεια της χώρας του.

Δληλωσε ότι η συμφωνία υπογράμμισε ότι η Ιταλία «συνεχίζει να είναι το προσφυγικό στρατόπεδο της Ευρώπης».

«Δράστε γρήγορα»

Ο Πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει γρήγορα» προκειμένου να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω θανάτων.

«Έχω μάθει με λύπη τα νέα για το δραματικό ναυάγιο που συνέβη τις τελευταίες μέρες στη Μεσόγειο, όπου δεκάδες μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Ανανεώνω την έκκληση μου η διεθνής κοινότητα να ενεργήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών και η εγγύηση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας όλων».

Ο πρώην αρχηγός του ιταλικού ναυτικού Giuseppe De Giorgi, ο οποίος ξεκίνησε το σχέδιο διάσωσης Mare Nostrum το 2013, επαίνεσε το πλήρωμα του Gregoretti που «κόντρα στα πάντα δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν με τιμή το καθήκον τους ως ναυτικοί για να προστατεύσουν τις ζωές στη θάλασσα».

Τον Αύγουστο του 2018, περισσότεροι από 150 άνθρωποι παρέμειναν επάνω στο ιταλικό πλοίο Diciotti για περισσότερο από μία εβδομάδα, προτού επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ιταλικής Εκκλησίας, της Αλβανίας και της Ιρλανδίας, γεγονός που τους επέτρεψε να αποβιβαστούν.

X