Ιταλία: Ανησυχία για μεγάλη αύξηση θανάτων μεταξύ των ανεμβολίαστων

«Η Omicron ανέτρεψε όλα τα σχέδια, οι μολύνσεις είναι πολλές, αλλά συνδέονται επίσης με τον αριθμό των τεστ που είναι κατά μέσο όρο πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ημερησίως», δήλωσε ο έκτακτος επίτροπος για τον Covid. [EPA-EFE/Igor Petyx]

«Τις επόμενες 30 ημέρες, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα έχουμε 2500 θανάτους μεταξύ των μη εμβολιασμένων, θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», δήλωσε την Κυριακή στο Radio 24 ο καθηγητής Sergio Abrignani, ανοσολόγος και μέλος της επιστημονικής τεχνικής επιτροπής του υπουργείου υγείας.

«Για αυτό λέω συνέχεια ότι το να μην εμβολιάζεσαι είναι σαν να οδηγείς μοτοσυκλέτα με υπερβολική ταχύτητα χωρίς κράνος», εξήγησε ο ειδικός.

 Ο κ. Abrignani πρόσθεσε: «Στον πληθυσμό άνω των 50 ετών, για τον οποίο αύριο (10 Ιανουαρίου) θα ενεργοποιηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, υπάρχουν πάνω από 2.200.000 μη εμβολιασμένοι που συμβάλλουν στο 75% των εισαγωγών στην εντατική και στο 60% των θανάτων. Το τελευταίο δεκαήμερο είχαμε κατά μέσο όρο 160 θανάτους την ημέρα, εκ των οποίων 85-90 άνθρωποι είναι μη εμβολιασμένοι».

Ο καθηγητής είναι, παρόλα αυτά, υπέρ της επιστροφής στα μαθήματα με φυσική παρουσία, παρά το γεγονός ότι διευθυντές πολλών σχολείων ζήτησαν την καθυστέρηση των μαθημάτων με φυσική παρουσία για να οργανωθεί το πρόγραμμα των τεστ: «Σχετικά με την επανεκκίνηση των σχολείων, συμφωνώ με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, σε μια χώρα όπου τα παιδιά μπορούν να πάνε σινεμά, σε εστιατόρια και μπαρ, θα ήταν ακατανόητο για μένα να κλείσω το σχολείο».

Ο έκτακτος επίτροπος για τον COVID-19 Francesco Figliuolo είπε στην RAI3 την Κυριακή (9 Ιανουαρίου) «Η Omicron ανέτρεψε όλα τα σχέδια, οι μολύνσεις είναι πολλές, αλλά συνδέονται επίσης με τον αριθμό των τεστ που είναι κατά μέσο όρο πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ημερησίως. Η εκθετική όμως αύξηση των λοιμώξεων συνοδεύεται από μια γραμμική αύξηση των νοσηλειών και της εντατικής θεραπείας. Αν συγκρίνουμε τα σημερινά δεδομένα με αυτά του περασμένου έτους, βλέπουμε ότι με το ένα δέκατο των λοιμώξεων είχαμε σχεδόν διπλάσιο αριθμό νοσηλειών και εντατικής θεραπείας».