Ισπανική μελέτη: Οι ανεμβολίαστοι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από Covid

Ο ημερήσιος δείκτης μόλυνσης του 14ημέρου είναι 2.722 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. [EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas]

Οι μη εμβολιασμένοι ηλικίας μεταξύ 60 και 79 ετών έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κορονοϊό σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με ισπανική μελέτη, καθώς οι λοιμώξεις από τον COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται στην ιβηρική χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε ο συνεργάτης της EURACTIV EFE.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Ντάριας γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Ισπανικό Κέντρο Συντονισμού Προειδοποιήσεων Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης κατά την επίσκεψή της σε κέντρο εμβολιασμού στην Εξτρεμαδούρα στη δυτική Ισπανία το Σάββατο. Τα μη εμβολιασμένα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν 30 φορές λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ, είπε η υπουργός.

Τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί στο 1,3% καθώς ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, σε σύγκριση με το 4% που ίσχυε στην αρχή της πανδημίας, πρόσθεσε.

Ο ημερήσιος δείκτης μόλυνσης του 14ημέρου είναι 2.722 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στο μεταξύ, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα σχολεία ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα με το Υπουργείο Υγείας να συνιστά την εφαρμογή καραντίνας μόνο εάν 5 ή περισσότερα παιδιά βρεθούν θετικά στον COVID-19.

«Οι τάξεις είναι ασφαλή περιβάλλοντα», τόνισε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας. Η καραντίνα θα είναι απαραίτητη μόνο εάν 5 ή περισσότερα παιδιά (που ισοδυναμεί με το 20% των μαθητών ανά τάξη) είναι θετικά. Εάν αναφέρονται μόνο 4 ή λιγότερα κρούσματα, αυτό θα θεωρείται «μεμονωμένη περίπτωση» και δεν θα εφαρμόζεται καραντίνα.

Περίπου το 32% των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στην Ισπανία είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του παιδιατρικού εμβολίου Pfizer για τον COVID-19 μέχρι την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Αυτή η σύσταση καραντίνας, η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει «όσο το δυνατόν» τη φοίτησης των παιδιών στα σχολεία σε όλα τα επίπεδα, δίνει έμφαση στην πρόληψη, αλλά δεν θεσπίζει διαφορετικά κριτήρια καραντίνας για τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα παιδιά.

Οι ισπανικές περιφέρειες, στις οποίες έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες από τη Μαδρίτη μεταξύ άλλων στον τομέα της υγείας, είναι τώρα ελεύθερες να αποφασίσουν εάν και πώς θα εφαρμόσουν αυτές τις συστάσεις και τα «ad hoc» πρωτόκολλα ασφαλείας, ανέφερε η EFE.

Με αυτήν τη γενική σύσταση καραντίνας για τα σχολεία, το ισπανικό Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να περιορίσει το τελευταίο κύμα COVID-19, αλλά διατηρεί το ίδιο πρωτόκολλο με τους ενήλικες:  καραντίνες ίσες με ή μικρότερες από επτά ημέρες για άτομα που είχαν στενή επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός, και χωρίς να έχουν κάνει τις δύο δόσεις.