Ιρλανδία: Υπό σκέψη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν είπε ότι τάσσεται υπέρ ενός εθελοντικού συστήματος και υπέδειξε ότι δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. [EPA-EFE / MARC O'SULLIVANOL]

Η Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία (NPHET) της Ιρλανδίας θα εξετάσει εάν θα εισαγάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μετά από την κυκλοφορία ενός εγγράφου από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την πολυπλοκότητα του ζητήματος.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ομάδας στα μέσα Δεκεμβρίου, «Η NPHET θα συζητήσει το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεταγενέστερη ημερομηνία και αυτή η συζήτηση θα διευκολυνθεί από ένα προσεχές έγγραφο από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τους ηθικούς και νομικούς προβληματισμούς για αυτό το θέμα».

Μέχρι σήμερα, το 94% του ενήλικου πληθυσμού της Ιρλανδίας έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και η χώρα έχει τώρα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναμνηστικών δόσεων στην ΕΕ, με την τρίτη δόση να έχει χορηγηθεί στο 59% των ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να χρειαστεί για «το γενικό καλό», δήλωσε στο RTÉ τη Δευτέρα η καθηγήτρια Karina Butler, πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Είναι πάντα προτιμότερο οι άνθρωποι να μπορούν να εξετάζουν τους εμβολιασμούς, να έχουν τις πληροφορίες και να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις μόνοι τους και να αποφασίζουν», πρόσθεσε. «Αλλά μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις όπου ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει υποχρεωτικός για το γενικό καλό».

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη πολιτικές αντιδράσεις για το ζήτημα. Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν είπε ότι τάσσεται υπέρ ενός εθελοντικού συστήματος και υπέδειξε ότι δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. «Σέβομαι απόλυτα ότι οι άνθρωποι θα ερευνήσουν όλα τα ζητήμστα», είπε. «Αλλά πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο μέσω ενός εθελοντικού συστήματος. Αυτό το σύστημα θα το διατηρήσουμε».

Η ηγέτης του Sinn Féin Mary Lou McDonald είπε στο RTÉ τη Δευτέρα ότι ήταν αντίθετη στην ιδέα. «Το κοινό ψήφισε σε μεγάλο ποσοστό και επέλεξε να εμβολιαστεί. Ένα μικρό ποσοστό δεν το έχει κάνει, και αυτό φυσικά είναι δικαίωμά του, αλλά δεν νομίζω ότι θα κερδίσετε τους ανθρώπους με το να κάνετε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς», είπε.

Αντίθετα, πρόσθεσε, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί «αντιπαραγωγική», κάτι με το οποίο συμφωνεί ο νομοθέτης του People Against Profit, Richard Boyd Barrett, ο οποίος είπε ότι θα «υπονόμευε την εμπιστοσύνη στην πολιτική δημόσιας υγείας». «Το να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός είναι λάθος κίνηση», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα ήταν καλύτερο να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα αναστείλλει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να εξασφαλίσει την προμήθεια φθηνών εμβολίων παγκοσμίως».