Ιρλανδία: Δεν απαιτεί πλέον τεστ PCR για εμβολιασμένους που φτάνουν στη χώρα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όσοι εισέρχονται πλέον στην Ιρλανδία θα χρειάζεται μόνο να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. [Shutterstock/Skorzewiak]

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα απαιτείται πλέον να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ COVID-19 πριν φτάσουν στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη.

Η απόφαση έρχεται ως μέρος ενός πακέτου νέων ταξιδιωτικών οδηγιών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες. Τον Δεκέμβριο, όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Omicron, οι αρχές εισήγαγαν και πάλι τα τεστ πριν την άφιξη για όλους τους ταξιδιώτες, εμβολιασμένους ή μη. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ωστόσο, όσοι εισέρχονται πλέον στην Ιρλανδία θα χρειάζεται μόνο να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει και πάλι να δείχνουν αρνητικό τεστ που έγινε πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Το μέτρο αυτό δεν ισχύει πια, είπε ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν την Τετάρτη, «βασικά επειδή η Omicron αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 96% όλων των περιπτώσεων στη χώρα». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτήν την εβδομάδα δεν προβλέπει σημαντικές αλλαγές στους ισχύοντες εσωτερικούς περιορισμούς, οι οποίοι πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά τόνισε την «εκθετική ανάπτυξη» του ιού.

Η υψηλή μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής οδήγησε σε εκτίναξη των μολύνσεων, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, με ρεκόρ 23.281 κρουσμάτων να καταγράφεται την 1η Ιανουαρίου.

Η μεταδοτικότητα της Omicron προκάλεσε επίσης μεγάλα προβλήματα στον τομέα των μεταφορών και στις ταχυδρομικές υπηρεσίες τις τελευταίες ημέρες, καθώς το προσωπικό πήρε άδειες για να απομονωθεί.