Η von der Leyen υποσχέθηκε νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό το α’ τρίμηνο του 2020

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και για τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου, της Ε.Ε, για το 2020, σε μια συνάντηση στο Βερολίνο. Η Von der Leyen, υποσχέθηκε να τερματίσει σύντομα, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το άσυλο, με μια νέα πρόταση. Αναφέρει η Euractiv από τη Γερμανία.

Η νέα εκτελεστική Πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε, ανακοίνωσε σχέδιο πρότασης για ένα «νέο μεταναστευτικό πακέτο». Η Επιτροπή της είναι σε εξέλιξη, για το παρουσιάσει μέσα στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

«Θα πρέπει ο στόχος μας να είναι, το πώς θα δημιουργήσουμε ένα μοντέλο, όπου μέσα σε αυτό, η μετανάστευση θα αντιμετωπίζεται με βιώσιμό τρόπο, με μια ανθρώπινη προσέγγιση και αποτελεσματικά». 

Η Ε.Ε., είναι διαιρεμένη, εδώ και χρόνια, από τη μεταρρύθμιση της ισχύουσας συμφωνίας του Δουβλίνου για τις διαδικασίες ασύλου. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Επιτροπή δήλωσε, ότι οι συνομιλίες, σχετικά με μια επικαιροποίηση, απέτυχαν και επανεξέτασαν τις προσπάθειες για τη χρηματοδότηση των αμυντικών μέτρων, στον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Μόνο σήμερα, στο περιθώριο μιας συνάντησης, οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε, συμφώνησαν τελικά να ενισχύσουν τις συνοριακές και τις παράκτιες επιχειρήσεις Frontex, με 10.000 υπαλλήλους έως και το 2027. 

Τα δυτικά Βαλκάνια συνεχίζουν τις προσφορές τους για την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε 

Το ταξίδι της Von der Leyen στο Βερολίνο, ήταν μέρος της παραδοσιακής ομιλίας στην Ευρώπη, η οποία οργανώνεται κάθε χρόνο από το ίδρυμα Konrad Adenauer. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, με την Merkel, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της, για την έναρξη των συνομιλιών περί ένταξης, με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία απέτυχε στο Συμβούλιο της Ε.Ε τον Οκτώβριο. 

Η Γαλλία, Δανία και οι Κάτω Χώρες, είχαν σταματήσει την έναρξη της διαδικασίας εκείνη τη στιγμή. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας να συνδέσουμε τα Βαλκάνια, όσο το δυνατόν πιο στενά, με την Ε.Ε.», είπε η von der Leyen.

 «Μέχρι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ένταξης, θα αφιερώσει όλη την ενέργεια για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων», ώστε οι δυο χώρες να μη χάσουν την προοπτική ένταξης. «Αλλιώς, άλλα κράτη θα πέσουν στο κενό», είπε η  von der Leyen.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, η von der Leyen επιβεβαίωσε ότι ο Ούγγρος υποψήφιος Oliver Varhelyi θα επιβλέπει την πολιτική διεύρυνσης. Η επιστολή ανάθεσης της αποστολής του, περιλαμβάνει ρητή αναφορά σχετικά με την εξασφάλιση, ότι οι προσφορές της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα περάσουν απαρατήρητες. 

Η Von der Leyen, επίσης σχολίασε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Το Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι διαιρεμένο στο κατά πόσο ο συνολικός προϋπολογισμός πρέπει να διατηρηθεί ή να αυξηθεί. 

Στην πρότασή της για τη νέα δημοσιονομική περίοδο του περασμένου Μαΐου, η Επιτροπή πρότεινε την αύξηση του προϋπολογισμού από το 1% στο 1,1% του ακαθόριστου εθνικού εισοδήματος, ενώ το Κοινοβούλιο ζητούσε αύξηση κατά 1,3%.

Πάνω απ’ όλα είναι σημαντικό για την ίδια, να υπάρχουν επαρκείς πόροι σε εκείνους τους τομείς, που πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστούν, όπως η άμυνα, η εσωτερική αγορά αλλά και η επιστήμη.

 «Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουμε να ελευθερωθούμε από αυτές», πρόσθεσε η καγκελάριος Merkel. 

Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν φέτος, αλλά ούτε και οι εμπειρογνώμονες δεν περιμένουν μια συμφωνία υπό την Προεδρία του κροατικού Συμβουλίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

 [Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά Zoran Radosavljevic και Sam Morgan]

X