Βιέννη: Εκτός νυχτερινής ζωής οι ανεμβολίαστοι, εξετάζει τεστ και για εμβολιασμένους

Η Βιέννη βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες πριν από το ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου θα θεσπιστούν παρόμοια μέτρα μόλις το ποσοστό πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας φθάσει το 25%, κάτι που αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση. [Shutterstock/Radiokafka]

Η πόλη της Βιέννης περιορίζει την πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κομμωτήρια, μπαρ και κλαμπ μόνο σε άτομα που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει από τον ιό COVID-19. Ουσιαστικά απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Βιέννης. Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται και η απαίτηση ελέγχου ακόμη και για τα εμβολιασμένα άτομα.

Η Βιέννη προπορεύεται μόνο λίγες ημέρες από το ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου θα θεσπιστούν παρόμοια μέτρα μόλις η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας φθάσει το 25%, κάτι που αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Βιέννης αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την προσέγγιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. “Το να περιμένουμε πάντα μέχρι να επιτευχθεί ένα ορισμένο όριο πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας και να εφαρμόζουμε μέτρα μετά, νομίζω ότι είναι πολύ αργά”, δήλωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος της Βιέννης και κυβερνήτης του κρατιδίου Μίχαελ Λούντβιχ.

Ο Λούντβιχ πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση. Ανέφερε ως ένα από τα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι την ενδεχόμενη θέσπιση απαιτήσεων ελέγχου και για τους εμβολιασθέντες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το 62,9% του συνολικού πληθυσμού της Αυστρίας έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, ενώ έχουν αναφερθεί 11.419 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν πάνω από 8.500 νέες μολύνσεις από τον ιό COVID-19 – 32% περισσότερες από την προηγούμενη ημέρα και ο υψηλότερος αριθμός της χρονιάς.

Λόγω του υψηλού ποσοστού μολύνσεων, η Γερμανία αξιολογεί επί του παρόντος την έκδοση ταξιδιωτικής προειδοποίησης για την Αυστρία, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον τομέα του χειμερινού τουρισμού της χώρας.

Οι κυβερνήτες των κρατιδίων θα συναντηθούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία και να διασφαλίσουν μια κοινή και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

«Οι μαζικά αυξανόμενοι αριθμοί δείχνουν ότι είναι σημαντικό να δράσουμε τώρα και να λάβουμε μέτρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν, τονίζοντας ότι το τρέχον σχέδιο 5 σταδίων της κυβέρνησης κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση.