Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παραλαμβάνει το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για το πρόγραμμα Erasmus

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Χθες το βράδυ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέλαβε το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, στην οποία παρευρέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Το Βραβείο απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς για την εξαιρετική τους συμβολή στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και στη βελτίωση της κατανόησης των διάφορων ιστορικών αλληλεπιδράσεων στην Ευρώπη.

Αποδεχόμενη το Βραβείο, η Πρόεδρος δήλωσε ότι ένιωθε ιδιαίτερη τιμή που το παραλαμβάνει «εκ μέρους των δέκα εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα Erasmus από τότε που δημιουργήθηκε» και το αφιέρωσε «στους φοιτητές, τους καθηγητές, τους οραματιστές που έκαναν πράξη αυτό το ευρωπαϊκό θαύμα».

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν παραλλήλισε το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης με το Erasmus+: «Το Erasmus ήταν για την εποχή εκείνη ό,τι είναι το NextGenerationEU σήμερα. Είναι ένα πρόγραμμα πρωτοφανούς μεγέθους και βεληνεκούς και μπορεί να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα που θα ενοποιήσει την ΕΕ. Επενδύουμε από κοινού όχι μόνο στη συλλογική ανάκαμψη, αλλά και στο κοινό μας μέλλον. Η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη και η ενότητα οικοδομούνται μέσα από συνεχείς προσπάθειες. Δεν γνωρίζω αν το NextGenerationEU θα αλλάξει την Ευρώπη τόσο βαθιά όσο το πρόγραμμα Erasmus. Γνωρίζω πάντως ότι για μια ακόμη φορά, η Ευρώπη επέλεξε να πάρει στα χέρια της και να διαμορφώσει το μέλλον της συλλογικά».

X