Η Πράγα απαιτεί μετεγκατάσταση των Ουκρανών προσφύγων σε άλλες περιοχές

Ο αριθμός των θεωρήσεων προσωρινής προστασίας που χορηγεί η Τσεχική Δημοκρατία σε Ουκρανούς πρόσφυγες που τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο συνεχίζει να μειώνεται. [Shutterstock/dba87]

Παρόλο που ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που καταγράφονται στην τσεχική αστυνομία μετανάστευσης ή ζητούν προσωρινή προστασία μειώνεται, ορισμένες περιφέρειες είναι υπερφορτωμένες.

Ο αριθμός των θεωρήσεων προσωρινής προστασίας που χορηγεί η Τσεχική Δημοκρατία σε Ουκρανούς πρόσφυγες που τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο συνεχίζει να μειώνεται. Το Σάββατο εκδόθηκαν 340.142 λιγότερες από ό,τι πριν από μία εβδομάδα, με συνολικό αριθμό 364.431 από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter την Κυριακή.

Ωστόσο, ένα μέρος των προσφύγων έχει ήδη εγκαταλείψει την Τσεχία, οπότε περίπου 300.000 παραμένουν τώρα στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν (STAN) στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρακούσαν εκτιμά ότι από τους περίπου 50.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Τσεχία, περίπου οι μισοί έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία και οι μισοί έχουν συνεχίσει σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, 280.927 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στην τσεχική αστυνομία μετανάστευσης, 1.044 μόνο το Σάββατο. Η υποχρέωση δήλωσης στην αστυνομία μετανάστευσης δεν ισχύει για τους ανήλικους κάτω των 15 ετών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 30% των εισερχόμενων προσφύγων.

Περιφερειακά κέντρα βοήθειας για τους πρόσφυγες λειτουργούν σε όλη τη χώρα, προσφέροντας βοήθεια με την εγγραφή, τη διαμονή, τα προσωπικά έγγραφα, τη διαμεσολάβηση για εργασία και την ασφάλιση των Ουκρανών.

Ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χρίμπ (Πειρατές) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το μεγάλο περιφερειακό κέντρο στην πρωτεύουσα θα κλείσει από τις 15 Ιουνίου, επειδή η Πράγα είναι υπερφορτωμένη. Η πόλη αναγκάστηκε να καταφύγει στην κατασκευή αντίσκηνων, όπου οι πρόσφυγες δεν έχουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Ο δήμαρχος ζητά, ως εκ τούτου, ένα σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων στις λιγότερο υπερφορτωμένες περιοχές της χώρας.

Η Τσεχική Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει την κατάσταση ακόμη και αν κλείσει το κέντρο της Πράγας, δήλωσε ο Ρακούσαν. Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα (ODS) θα συζητήσει το θέμα με τον Χριμπ στις 17 Ιουνίου.

Σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα στο Σέζμαν Ζπράβι, η νεοδιορισθείσα Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τσεχικής κυβέρνησης, Κλάρα Σιμάτσκοβα Λαουρεντσίκοβα, τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα είναι απαραίτητο να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες ομοιόμορφα σε όλη την Τσεχική Δημοκρατία σε μέρη όπου μπορούν να βρουν εργασία, σχολεία και στέγη.